Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması, Türkçe formun geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of the Lexington Attachment to Pets Scale into Turkish, validity and reliability studies of the Turkish version
  1. Tez No: 351004
  2. Yazar: HACER KARAMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BALOĞLU, YRD. DOÇ. DR. RUKİYE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evcil Hayvan, Bağlanma, Evcil Hayvanlara Bağlanma, Geçerlik, Güvenirlik, Pet, Attachment, Attachment to Pets, Validity, Reliabilit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği Türkçe'ye uyarlanarak Türkçe formun geçerlik ve güvenirliği araştırılmıştır. Araştırmanın ana örneklemi kartopu örnekleme yöntemiyle seçilen 334 evcil hayvan sahibinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği Türkçe Formu, İlişki Ölçekleri Anketi, University of California, Los Angeles (UCLA) Yalnızlık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Tercüme ve dil geçerliği aşamalarından sonra yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda modelin üç faktörlü yapısı doğrulanmış ve ki-kare değeri (χ2) = 875.12, serbestlik derecesi (sd) = 227, CFI = .94, IFI = .94 ve RMSEA = .09 olarak hesaplanmıştır. Ölçüt bağıntı geçerliği kapsamında Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği toplam puanı ile UCLA Yalnızlık Ölçeği toplam puanı (.13), korkulu bağlanma alt boyutu (.14) ve güvenli bağlanma alt boyutu (-.17) arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon katsayıları bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliği Cronbach alfa katsayısı ile sınanmıştır. Cronbach alfa değerleri Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği toplam (.91), insan yerine koyma (.78), hayvan hakları (.70) ve genel bağlanma (.86) alt boyutlarında Türkçe formun güvenirliğine kanıt olmuştur. Sonuç olarak, Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği'nin Türkiye evreninde evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarına bağlanma düzeylerini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to adopt the Lexington Attachment to Pets Scale into Turkish and investigate the validity and reliability of the Turkish version. The main sample of the study was 334 pet owners, selected by snowball sampling method. Turkish version of the Lexington Attachment to Pets Scale, Relationships Scale Questionnaire, University of California, Los Angeles (UCLA) Loneliness Scale and Demographic Information Form were used as data collection instruments. After the adaptation and language validity steps, confirmatory factor analysis tested the three factor model which was confirmed with Chi-square value (χ2) = 875.12, degrees of freedom (df) = 227, CFI = .94, IFI = .94 and RMSEA = .09 were calculated. As criterion-related validity, the correlation coefficient between the Lexington Attachment to Pets Scale's total score and UCLA Loneliness Scale's total score (.13) and fearful attachment subscale (.14) and secure attachment subscale (-.17) were determined to be statistically significant. The reliability of the scale was analyzed by Cronbach alfa coefficient. Cronbach alfa coefficients were .91 for Lexington Attachment to Pets Scale total score, .78 for human substituting subscale, .70 for animal rights subscale and .86 for general attachment subscale. In conclusion the Lexington Attachment to Pets Scale was found to be a valid and reliable instrument to measure attachment levels of pet owners to their pets in Turkish population.