Türk Hukukunda anayasal gelişmeler ışığında vatandaşlık
Citizenship in Turkish Law in the light of constitutional developments
  1. Tez No: 351016
  2. Yazar: ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DİKMEN CANİKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa Hukuku, Anayasa, VatandaĢ, VatandaĢlık, Ulusdevlet, Constitutional Law, Constitution, Citizen, Citizenship, Nation state
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 454
Özet
Anayasa Hukukunun temel konularından biri olan vatandaşlık, Türk Anayasalarında benzer şekilde tanımlanmaktadır. Anayasalarda vatandaşı, Türk olarak ifade eden benzer tanımlar, etnik ya da dini herhangi bir ayrımcılık unsuru taşımamaktadır. Ayrıca bu tanım, belli bir etnisiteye de göndermede bulunmamaktadır. Anayasalarda, vatandaşlık hukuki ve tarafsız bir şekilde tanımlanmıştır. Uygulamada, vatandaşlık konusunda ortaya çıkan problemler, Türk Anayasalarındaki vatandaşlık tanımından kaynaklanmamaktadır.Vatandaşlık, devletin kuruluş amaçları, tarihsel kökleri ve kültürel, sosyal coğrafyasıyla ilintili olarak, bizzat ilgili devletin inisiyatifiyle tanımlanmaktadır. Anayasalarda vatandaşlığın, anayasal terminoloji bağlamında nasıl tanımlanması ve düzenlenmesi gerektiği, her zaman ve sadece, hukuki bir amaç ve metot ışığında irdelenmemektedir. Ulus-devleti tartışmaya açmak adına, vatandaşlık tanımı tartışmaya açılabilmektedir. Ulus-devlet inşa süreci, her devlette benzer tecrübelerin ışığında yaşanmıştır. Bu süreç, hukuka aykırı değil hukuk dışıdır. Başka bir anlatımla, bu süreçte ortaya çıkan problemleri, sadece hukuk içinde ifade edebilmek mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
Citizenship which is one of the basic subjects of Constitutional Law, is defined similarly in all Turkish Constitutions. The definition of a citizen as ?Turk? doesn?t include a religious or an ethnic discriminative aspect. Moreover, this definition never refers to an ethnic meaning. Citizenship is defined legally in other words objectively. The problems about citizenship come out in the practice of Turkey?s conditions don?t result from the definition of citizenship in Turkish Constitutions.Citizenship is defined by the state itself according to its objectives, historical roots and cultural, social geography. The citizenship as a concept to be formulated and defined in terms of constitutional terminology in Turkish Constitutions isn?t always discussed in a frame of legal objectives and methodology. For the purpose of discussing the concept of nation state, the definitions of citizenship in Constitutions could be discussed. The construction period of a nation state is experienced through similar practices in every state. This period should not be considered ?againt law?, this period is ?outside the scope of law?. In other words, the problems appearing during this process cannot be always evaluated in terms of law.