UFRS kapsamında özellikli stokların finansal raporlanması: Hizmet işletmesi uygulaması
Financial reporting of qualifying i̇nventories within the scope of IFRS: An application at a service organisation
  1. Tez No: 351053
  2. Yazar: PINAR DALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stoklar, Özellikli Varlıklar, Borçlanma Maliyetleri, Hizmet, Özellikli Stoklar, Hizmet Stokları, Inventories, Qualifying Assets, Borrowing Costs, Service, Qualifying Inventories, Service Inventories
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye'de ve dünyadaki muhasebe uygulamaları incelendiğinde, stokların finansal tablo varlıkları içerisindeki payının, özellikle üretim işletmelerinde ve ticaret işletmelerinde önemli olduğu görülmektedir. Geleneksel muhasebeleştirme uygulamaları ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) hükümlerine göre muhasebeleştirme uygulamaları kıyaslandığında ise, kayıt etme, sınıflandırma, değerleme gibi işlemlerin farklılaştığı görülmektedir. Bu farklılaşma, stokların varlıklar içerisindeki payı göz önüne alındığında, işletmelerin finansal durumları hakkındaki kararları etkileyebilecek derecede öneme sahip olmaktadır. UFRS ile mevcut uygulamalar arasındaki bahsi geçen farklılıklara ek olarak, UFRS ile birlikte ortaya çıkan yeni tanımlar ve kavramlar, beraberinde yeni muhasebe uygulamalarını da ortaya çıkarmaktadır. Özellikli Stok kavramı da bu yeniliklerden biridir. Bu çalışmada Özellikli Stok kavramı, UFRS hükümleri çerçevesinde, üretim, ticaret ve hizmet işletmeleri açısından bir uygulama örnek olarak incelenmiş, mevcut sistem ile farklılaştığı durumlar açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known, as take accounting practices in to consideration in Turkey and the world, the importance of the share of stocks both in financial statements assets and especially in manufacturing and commercial enterprises. It is observed that the differences in recording, classification and valuation processes may differ in accordance with the provisions of International Financial Reporting Standards (IFRS) comparing to accounting applications. This differences, given that the share of stocks in assets is considered, are as much significant as they influence the decisions regarding finacial situations of businesses (firms). In addition to the differences between IFRS and the existing applications, together with the new definitions, innovation and concepts that emerge with IFRS unveil new accounting applications. Particularly the concept of stock is one of the featured innovations. In this study, the concept of stocks and its differences from current system in particular is analyzed. Service firm has also been examined as an example in terms of the differences of production, trade and service businesses in accordance with the provision of IFRS.