Vitiligolu hastaların psikiyatrik muayene sonuçları
Psychiatric examination results of vitiligo patients
- Tez No: 351133
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: vitiligo, psikiyatrik muayene, psikopatoloji
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Vitiligo, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyip, çoğu hastanın kendisini üzgün ve damgalanmış hissetmesine yol açan önemli bir deri hastalığıdır. Emosyonel stres hastalığın tetikleyici faktörleri arasında sayılmaktadır. Bu hastalığın psikolojik belirtilerini tanımak ve bununla mücadele etmek, yaşam kalitesini arttırmak ve daha iyi tedavi yanıtı almak açısından önemlidir.Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı polikliniğinde 01 Ocak 2006-01 Ocak 2011 tarihleri arasında, vitiligo tanısı almış ve etyoloji araştırması sırasında psikiyatrik muayene istenen hastalardaki psikiyatrik muayene konsültasyonlarının geriye dönük incelenmesi ile elde edilen sonuçların değerlendirilmesini amaçladık.Vitiligo tanısı konulan, etyoloji araştırılması açısından psikiyatri ile konsülte edilmiş ve psikiyatrik muayene sonuçları hasta değerlendirme formuna işlenmiş 127 hasta çalışmamıza dâhil edildi. Hastaların 65'i (%51.2) kadın ve 62'si (%48.8) erkekti. Hastaların yaş aralığı 12-65 yaş arasında değişirken ortalama yaş 35.1'di.Hastaların cinsiyeti, yaşı, hastalık süreleri, klinik tipleri, lokalizasyonları, aile öyküleri, eşlik eden hastalıkları, hastalık aktiviteleri, psikiyatrik muayene sonuçları ve bunlara yönelik yapılmış olan tarama testleri kaydedildi.Aile öyküsü pozitif olan 14 hasta (%15.2) vardı ve 28 hastada (%29.8) eşlik eden bir hastalık mevcuttu. Hastaların yarıya yakınında (%45.7) psikiyatrik hastalık saptandı. Psikopatoloji saptanan hastalar arasında en sık saptanan psikiyatrik komorbidite, depresyon (%46.6) ve anksiyete bozukluğu (%25.9) idi.Psikiyatrik komorbiditelerin vitiligoya mı bağlı geliştiği yoksa vitiligo için bir yatkınlık mı yarattığı henüz netlik kazanmamıştır fakat hastaların yarıya yakınında psikiyatrik hastalık tespit edilmiş olması vitiligolu hastaların bu açıdan yakından takip edilmesinin gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Vitiligo is an important skin disease having major impact on quality of life of patients, many of whom feel distressed and stigmatized by their condition. Emotional stres is one of the triggering factor of the disease. It is important to recognize and deal with psychological components of this disease to improve their quality of life and to obtain a beter treatment response.In this study, we aimed that the evaluation of the retrospective results of psychiatric consultations ordered at the etiologic investigations of patients who diagnosed vitiligo at the policlinic of Trakya University Dermatology Department between 01 January 2006-01 January 2011.We included 127 patients who diagnosed vitiligo, ordered for psychiatric consultation and whose results recorded to patient evaulation forms while investigation for the etiology. There were 65 woman (%51.2) and 62 man (%48.8). The age range was 12-65 years with a mean of 35.1 years.The gender, age, duration of the disease, clinical type, localization, family history, associated disorders, disease activity, psychiatric examination results and the screening tests which done for the etiologic investigation were recorded.A family history of vitiligo was present in 14 patients (%15.2) and 28 patients (%29.8) have associated disease. Nearby half of the patients have psychiatric illness. Between the patients who has psychiatric illness, the most commonly encountered psychopathological comorbidity were depresession (%46.6) and anxiety (%25.9).These psychiatric comorbidities are caused by vitiligo or vitiligo causes a propensity to the psychiatric comorbidity is unclear, but nearly half of the vitiligo patients have psychiatric illness, it suggests that these patients need to follow closely in this respect.