Akut miyokard infarktüsü prognozunu belirlemede apoptoz belirteçleri ile anjiogenezis belirteçlerinin rolü
Prognosis of acute miyocardial infarction, angiogenesis merkers in determining role of apoptosis
- Tez No: 351138
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akut Miyokard İnfarktüsü, Apoptozis, Anjiyogenezis, IL-8, IGF-1, Kaspaz-9, TNF, Acute Myocardial Infarction, Apoptosis, Angiogenesis, IL-8, IGF-1, Caspase-9, TNF
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda; akut miyokard infarktüsünde iskemik hasardan sonra hücre de apoptozis mi, anjiyogenezis mi gelişiyor, hücre hangi yolu tercih ediyor bunu öğrenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; AMI tanısı alan 42 hasta (26 erkek, 16 bayan) ve sağlıklı 42 kontrol (23 erkek, 19 bayan) grubundan oluşturuldu. Gruplandırılarak biriktirdiğimiz kanlardan TNF-?, Kaspaz-9, IGF-1 ve IL-8 parametrelerini çalıştık. Çalışmamızda, hastaların ilk acile başvurusunda, 24. saatte ve bir ay sonraki (30.gün) kontrolleri sırasında kan örnekleri alındı. Bulgular: IL-8 değeri için Kontrol-24.saat arası ve Kontrol-30.gün arası fark bulundu. Hasta grubun da IL-8 değerleri karşılaştırmasında anlamlı farklılık bulundu. IGF-1 değerleri karşılaştırmasında anlamlı fark bulunmadı. TNF-? değerleri için kontrol grubu ile zamanlar arası karşılaştırmada Kontrol-0.saat ve Kontrol-24.saat arası anlamlı fark bulundu. Hasta grubunda zamana göre TNF-? değerleri karşılaştırmasında 24.saat-30.gün arasında ve 0.saat-30.gün arasında fark bulundu. Kaspaz-9 değeri karşılaştırmasında anlamlı farklılık bulunmadı. IL-8 ve TNF-? arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu. Sonuç: Miyokard infarktüsü geçirildikten sonra TNF-? düzeyinde artış, Kaspaz-9, IGF-1 ve IL-8 düzeylerinde düşüş olmuştur. Bir ay sonraki ölçümler de TNF-? düşmeye başlamış diğer parametreler ise yükselme göstermiştir. Bu veriler miyokart infarktüsüne yeni anlamlar sunacaktır. İleri çalışmalar için miyokard infarktüsü geçiren hastalar daha uzun süre izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, acute myocardial infarcion apoptosis in cells after ischemic injury, is developing angiogenesis, cell prefers the way in which it aimed to learning. Materials and Methods: Our study of 42 patients with a diagnosis of AMI (26men, 16 women) and 42 healthy controls (23men, 19women) from the group was created. We collected blood grouping of TNF-?, Caspase-9, IGF-1 and IL-8 parameters have tried. In our study, patients in the initial emergency contact, 24 per hour, and a month later (30th day of) blood samples were taken during the controls. Results: IL-8 for the value of the conrtol-24.hours and control-30.day differences were found between. IL-8 levels in patients a according to the time found no significant differences in comparison. IGF-1 levels were not significantly different in comparison. TNF-? values for the intertemporal comparison with the control group and in the control-0.hours significant differences were found between the control-24.hours. TNF-? in patients according to the time value comparison between the 24.hours-30.day found no difference between 0.hours-30.day. Caspase-9 did not differ significantly in value comparison. IL-8 and TNF-? significant positive corelation was found. Conclusion: After undergoing myocardial infarction, the TNF-? increased, Caspase-9, IGF-1 and IL-8 levels declined. One month later measurement of TNF-? also has started to decline while other parameters did not Show. These data will provide new meaning to myocardial infarction. For further studies of myocardial infarction patients should be monitored for a longer period.