Basketbol antrenmanının 10-12 yaş grubu kız ve erkek sporcuların bazı fiziksel, psikomotor ve antropometrik özellikler üzerine etkisinin araştırılması
Effect of basketball training on some of physical, psychomotor and anthropometric features of male and female athletes of the 10-12 age group is investigated
- Tez No: 351144
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gelişme, Psikomotor ve Fiziksel Ölçümler, Basketbol, Development, Psychomotor and Physical Measurements, Basketball
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZETBu çalışmada ?Basketbol Antrenmanının 10-12 Yaş Grubu Kız Ve Erkek çocukların Bazı Fiziksel, Psikomotor Ve Antropometrik Özellikler Üzerine Etkisinin Araştırılması? amaçlanmıştır.2008 yılında Eskişehir Gençlik ve Spor il Müdürlüğü Yaz Spor Okulunda Basketbol dalında çalışmalara katılan 10-12 yaş grubu kız ve erkek çocuklar ile aynı yaş grubunda spor yapmayan kız ve erkek çocuklara ölçümler uygulandı.Çalışma grubunu basketbol çalışmalarına katılan 25 kız ve 25 erkek çocuk oluştururken, kontrol grubunu ise aynı çevreden düzenli spor yapmayan 10-12 yaş grubunda 25 kız ve 25 erkek çocuk oluşturdu.Basketbol çalı?malarına katılan kız ve erkek çocuklara 12 hafta süreyle haftada 3 gün (günde 1.5 saat) çalışma programı uygulandı. Çalışma ba?ında ilk hafta ve çalı?ma sonunda son hafta çalı?ma ve kontrol grubunda bulunan çocukların Biyomotor Ölçümler (Esneklik, 20 metre koşu, dikey sıçrama), Uzunluk Ölçümleri (büst, toplam kol, kulaç, toplam alt ekstiremite), Genişlik Ölçümleri (omuz, dirsek, el bileği, kalça, diz, ayak bileği genişlikleri), Çevre Ölçümleri (baş, omuz, bel, kalça, Biceps fleksiyon, biceps ekstansiyon, önkol ekstansiyon, ön kol fleksiyon ve baldır) ve Vücut Yağ Yüzdeleri (Biceps, Triceps, Abdomen, Supra-iliak) ölçümleri alındı.istatistik yöntem olarak çalışma sonucunda meydana gelen deği?imleri belirlemek için, ? =0.05 anlamlılık düzeyinde tek yönlü varyans analizi (Oneway anova) ve tekrarlı ölçümler varyans analizleri (repeated measure) uygulandı.Test sonuçları, 12 hafta süreyle basketbol çalışmalara katılan kız ve erkek sporcular ile aynı yaş grubunda hiçbir spor uygulamasına katılmayan kız ve erkek çocukların çalışma öncesi ve sonrası Biyomotor Ölçümleri (P0,05). Bu sonuçlar ergenlik döneminde çalışma ve cinsiyet farklılığının gelişme üzerine olan etkisinin önemini spor bilimcileri için ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACHThe aim of this study is to investigate of ?? Effect of Basketball training on some of Physical,Psychomotor and Anthropometric features of male and female athletes of the 10-12 age group is investigated.??The work of the working group in basketball who participated in were the 25 girls and 25 boys, the in addition this,control group, in the 10-12 age group the same environment who do not sport regularly were 25 girls and 25 boys.Girls an boys who participated in basketball training have a work which is 3 days in a week (once a day 1.5 hours) during 12 weeks time period. The first week at the beginning of the work and last week at the end , children?s who are in the working group and control group biyomotor Measurements (flexibility, 20 meter run, vertical jump), Length Measurements (bust, the total arm, stroke, the total sub extremyte) Width Measurements (shoulder, elbow, hand wrist, hip, knee, ankle, foot widths), Enviromental Measurements (head, shoulders, waist, hips, Biceps flexion, Biceps extension, forearm extension, forearm flexion and calf), Measurements of Body Fat Percentages (Biceps, Triceps, Abdomen, Supra-Iliak) were taken.As statiscal method, Repetitive ANOVA test (repeated measure) was applied in SPSS 17:00 package program at a=0.05 significance level in order to identify changes, occuring in Physical and Biyomotoric specifications between the measurements (first and last), groups (experimental and control) and genders (female and male).Test results showed a significant difference between Biyomotor Measurements (P0.05) before and after training of female and male childrens, non-participating in any sports practice, in the same age group with female and male athletes, participating in basketball training for 12-week period. This results reveal for sports scientists importance of its impact on development of gender differences and training (working, study) in adolescence.