Acil asistanlarının nöbet öncesi ve nöbet sonrası anksiyete düzeyinin beck anksiyete skoru ile saptanması
  1. Tez No: 351156
  2. Yazar: ATAKAN SAVRUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency medicine assistant, anxiety level, night shift
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Anksiyete; içten gelen sebebi bilinmeyen korku, kaygı, sıkıntı, kötü bir şey olacakmış endişesi ile yaşanan negatif bir duygudur. Doktorlarda yüksek oranda görülen, iş ve aile hayatını olumsuz yönde etkileyen anksiyetenin acil tıp asistanlarındaki düzeyinin saptanması amaçlanmıştır. Acil servis gece nöbetlerinin, cinsiyetin, medeni durumun, madde kullanımının, asistanlık süresisinin, çalışılan kurum ve çalışma sisteminin anksiyete ile ilişkili olup olmadığı araştırmak ve önlenebilir faktörleri düzeltmek amaçlı bu çalışma yapılmıştır. 'Acil serviste nöbet tutan asistan doktorların nöbet öncesi ve nöbet sonrası anksiyete skorunun Beck anksiyete skoru ile saptanması ' isimli araştırma projesi 04.04.2013 tarih ve 2013/ 06-7 karar no ile etik kurul tarafından uygun görülmüştür. Bu çalışma ile acil tıp kliniği asistanlarının nöbet öncesi ve nöbet sonrası anksiyete skorunun saptanması planlanmaktadır. Saptanan bu skora bağlı olarak asistan hekimlerin hem iş yaşantısında hem de sosyal yaşantısında verimli olabilmesi için anksiyete düzeyini azaltıcı önlemlerin alınmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Ankara, Gaziantep ve Kahramanmaraş ' taki acil tıp asistanları üzerinde Beck anksiyete skoru hesaplanaraktan ülkemizin 3 farklı bölgesindeki görev yapan hekimlerin anksiyete düzeyi hesaplanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni BAÖ parametreleridir. Bağımsız değişkenler yaş, cinsiyet, medeni hali, calıştığı kurum, asistanlık süresi, çalımsa sistemi, aylık calişma süresi, sigara kullanımı, alkol kullanımı, kronik hastalık mevcudiyeti, ailede psikiyatrik hastalik mevcudiyeti, kendinde psikiyatrik hastalik olması durumlarıdır. Araştırmaya %63 erkek,%37'si kadın olmak üzere toplam 106 acil tıp asistanı alındı. Katılımcıların nöbet öncesi anksiyete skoru 9.32±10.42 iken, nöbet sonrası bu değerin 11.51±11.07'ye yükseldiği tespit edildi. Bu artış istatistiksel olarak anlamlı idi (p: 0.035). Sigara içenlerin nöbet öncesi beck anksiyete skoru 9.35 iken, nöbet sonrası beck anksiyete skoru 13.41 olarak saptanmıştır.Bu artış istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir(p= 0.018). Tüm grupta acil tıp asistanlarının çalıştığı kurum ile nöbet sonrası beck anksiyete skoru arasındaki ilişkiye bakıldı ve üniversite hastanesinde çalışanlarda beck anksiyete skoru daha yüksek bulundu ve bu artış anlamlı kabul edildi (p=0.013Üniversite hastanelerinde çalışan acil tıp asistanlarının nöbet öncesi beck anksiyete skoru 10.00 iken nöbet sonrası beck anksiyete skoru 14,78 olarak saptandı ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi (p= 0.004). Shift şeklinde çalışan acil tıp asistanlarının nöbet öncesi beck anksiyete skoru 8.93 iken nöbet sonrası beck anksiyete skoru 11.47 olarak saptandı. (p=0.019). Sonuç olarak acil tıp asistanlarının nöbet öncesi anksiyete skorlarının yüksek olduğu ve anksiyete skorlarının nöbetten sonra ise daha da arttığı bulunmuştur. Anahtar kelime: Acil tıp asistanı, anksiyete düzeyi, gece nöbet
Özet (Çeviri)
Anxiety is a negative feeling accompanied with fear of the worst happening, worries, and stress of unknown origin. It is aimed to demonstrate anxiety level, which is relatively high in physicians and which negatively affects their social and professional lives, in residents working in Emergency Service. This study has been carried out in order to analyze the relationship between anxiety and night shifts in emergency service, sexes, marital status, substance use, working period as a resident, the institution where physicians work, and working system and to arrange the preventable factors. The research project entitled“Measurement of Anxiety Score before and after Shifts in Residents in Emergency Service by means of Beck Anxiety Inventory (BAI)”has been approved by the Ethics Committee of Faculty of Medicine of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, with the decision no: 2013/ 06-7 of 04.04.2013. In this study, it is intended to measure the anxiety scores in residents in Emergency Service before and after shifts. Based on the scores measured, it is aimed to take necessary measures in order to reduce the severity of anxiety so that residents can be more productive in their both social and professional lives. Beck Anxiety Inventory was used on emergency medicine residents in Ankara, Gaziantep and Kahramanmaraş; anxiety level of the residents in 3 different regions of our country was analyzed. Dependent variable of this research is BAI. Age, sexes, marital status, institution, working period as a resident, working system, monthly working hours, smoking, alcohol use, chronic diseases, psychiatric diseases in family, psychiatric diseases in resident are regarded as independent variables. 106 emergency medicine residents in total (63% male, 37% female) were included in this study. Anxiety score of the participants was found to be 9.32±10.42 before shifts while this score became 11.51±11.07 after shifts. This increase was statically significant (p: 0.035). Beck anxiety score of smokers was 9.35 before shifts, while this score was measured as 13.41 after shifts. This increase was accepted to be statically significant (p= 0.018). In the whole group, the relationship between the institution where emergency medicine residents work and Beck anxiety score of the aforementioned residents after shifts was analyzed; Beck anxiety score of the residents working in university hospitals was found to be higher than others, and this difference was considered to be significant (p=0.013).Beck anxiety score of the emergency medicine residents working in university hospitals was measured as 10.00 before shifts and 14.78 after shifts; this increase was accepted to be statically significant (p= 0.004). Beck anxiety score of the emergency medicine residents working in shifts was found to be 8.93 before shifts and 11.47 after shifts; this increase was also considered to be statically significant (p=0.019). As a result, emergency medicine residents before turn of work and anxiety scores were higher anxiety scores were increased even more after the turn of work.