Sternumun morfolojik özellikleri ve cinsiyet farklılıklarının multi-slice BT ile değerlendirilmesi
Evaluation of the morphological characteristic and sex di̇fferences of sternum by multi-slice CT
- Tez No: 351187
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Sternum, Morfometrik Analiz, Cinsiyet, Sternal Varyasyon, MSBT, Sternum, Morphometric Analysis, Sex, Sternal Variations, MSCT
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırmamızda yetişkin bireylerde sternumun morfolojik özelliklerini ve cinsiyete bağlı değişikliklerini multi-slice BT ile değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmamız, yaşları 18?87 arasında değişen toplam 200 bireyin multi-slice BT görüntüleri üzerinden ölçümler alınarak yapılmıştır. Katılımcılar kadın ve erkek olmak üzere iki grup şeklinde incelenmiştir. 103 kişi (% 51,5) kadın, 97 kişi (% 48,5) erkek olmak üzere toplam 200 kişi değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcılar, göğüs ve sternal bölgede herhangi bir hastalığı, konjenital anomalisi, travma ya da cerrahi öyküsü olmayan, sağlıklı bireylerden oluşturulmuştur. Sternuma ait morfolojik özelliklerden faydalanarak multi-slice görüntüleri üzerinde; manubrium sterni uzunluğu, manubrium sterni genişliği, manubrium sterni kalınlığı, korpus sterni uzunluğu, korpus sterni genişliği, korpus sterni kalınlığı, total sternum uzunluğu, sternal açı, sternal indeks, ksifoid çıkıntı uzunluğu, ksifoid çıkıntı kalınlığı, ksifoid çıkıntı diş sayısı ölçülmüş ve bu değişkenlere yaş, boy, ağırlık eklenerek toplam 20 parametre değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda; manubrium sterni uzunluğu kadınlarda 46,7±5,1, erkeklerde 51,2±6, korpus sterni uzunluğu kadınlarda 86,6±9,7, erkeklerde 102,4±13,3, total sternum uzunluğu kadınlarda 133,1±1,1, erkeklerde 154,1±13,1 ve sternal indeks kadınlarda 54,47±10,00, erkeklerde 50,11±10,02, sternal açı kadınlarda 163,75±5,79, erkeklerde 162,21±6,17 olarak bulunmuştur. Cinsiyet belirlemede Manubrium sterni uzunluğunun tek başına bireysel örnekler için yararlı olmadığı ancak korpus sternum uzunluğunun oldukça yararlı bir parametre olduğu tespit edilmiştir. Total sternum uzunluğun manubrium sterni ya da kopus sterni uzunluklarından daha güvenilir olduğu bulunmuştur. Sternal indeksin total sternum uzunluğu kadar belirleyici bir parametre olduğu gösterilmiştir. Sternal varyasyonlardan kleft sternumu bir hastada (% 0,5) ve sternal forameni de dört bayan, üç erkek olmak üzere 7 hastada (%3,5) tespit ettik. Sternal foramenlerin hepsi sternumun 1/3 alt kısmında lokalize idi.Araştırmamız sonucunda, morfometrik standartların evrensel olarak uygulanamayacağını, bireysel farklılıklar gösterebileceğini ve her popülasyon için standart kuralların uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
We evaluated the morphological characteristics and sex-related changes of the sternum in adult individuals by multi-slice CT in our study.Our study was done by measurements based on multi-slice CT imges of a total of 200 individual ranging between ages 18-87. Participants were examined as two groups including female and male. A total of 200 people with 103 of female (51,5 %) and 97 of male (48,5 %) were evaluated. Participants were established from only healthy individuals born and raised in Türkiye with no thorocal and sternal disease, congenital anomaly, trauma or history of surgery.Utilizing the morphological characteristics of the sternum based on multi-slice images; length of manubrium sterni, width of manubrium sterni, thickness of manubrium sterni, length of corpus sterni, width of corpus sterni, thickness of corpus sterni, total length of sternum, sternal angle, index of manubrium sterni and corpus sterni (sternal index), length of processus xiphoideus, thickness of processus xiphoideus, number of indents of processus xiphoideus were measured and a total of 20 parameters were evaluated by adding age, height and weight to these variables.As a result of the analyses; the length of manibrium sterni was 46,7±5,1 in female and 51,2±6 in male, the length of corpus sterni was 86,6±9,7 in female and 102,4±13,3 in male, the length of total sternum was 133,1±1,1 in female and 154,1±13,1 in male, the sternal index was 54,47±10,00 in female and 50,11±10,02 in male, the sternal angle was 163,75±5,79 in female and 162,21±6,17 in male. It has been determined that the length of manubrium sterni alone is not helpful for individual samples, however the length of corpus sternum is rather a helpful parameter in determining sex. Total length of the sternum was found to be more reliable than the length of manubrium sterni and the length of corpus sterni.It has been shown that the sternal index is a decisive parameter as total length of the sternum. Of sternal variations, we determined cleft sternum in one patient (0.5 %) and sternal foramen in 7 patients (3.5 %) including 4 female and 3 male. All sternal foramina were localized in the lower 1/3 part of the sternum.As a result of our research, we suggest that the morphometric standarts can not be universally applied, can demonstrate individual differences and the standart rules must be implemented for every population.