Genel anestezi alacak çocukların ebeveyn anksiyetesinin değerlendirilmesi
The evalutaion of parental anxiety of children who will receive general anesthesia
  1. Tez No: 351196
  2. Yazar: ADNAN VELİ ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL GÜNDAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn, endişe, genel anestezi, parent, anxiety, general anesthesia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızda genel anestezi alacak çocukların ebevynlerinin endişelerini yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi demografik özelliklere göre değerlendirmeye ve anestezi bilinirliğini sorgulamaya, bu endişeleri nasıl azaltabileceğimizi aydınlatmaya çalıştık. Etik kurul onayı alındıktan sonra genel anestezi alacak çocukların ebeveynlerinden birinin yirmi sorudan oluşan anket formumuzu ve ölçek olarak durumluk sürekli endişe envanterini doldurması istenmiştir. Verdikleri cevapların hastaya bakımı etkilemeyeceği belirtildi. Çalışmamıza yaş ortalaması 32,36±6,44 yıl olan toplam 105 ebeveyn katılmıştır. Ebeveynlerin durumluk ve sürekli endişe skorları yüksek bulunmuştur. Çalışmaya katılan ebeveynlerin durumluk kaygı skoru 48,62±9,91 olarak bulunurken sürekli kaygı skoru 43,06±8,32 olarak bulunmuştur. Yaş arttıkça, durumluk ve sürekli kaygı skorlarının azaldığı bulunmuştur (sırasıyla; p=0,023, p=0,022). Eğitim seviyesi arttıkça durumluk kaygı skorunun değişmediği, sürekli kaygı skorunun azaldığı bulunmuştur. (sırasıyla; p=0,696, p=0,002). Durumluk ve sürekli kaygı skorlarının, kadın ebeveynlerde erkek ebeveynlere göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (sırasıyla; p=0,003, p=0,001). Çocuğu daha önce ameliyat olan ebeveynlerin durumluk kaygı skoru daha düşük bulunmuştur. (p=0,036) Çalışmamızda anestezi hakkında bilgisi olan, genel anestezi hakkında araştırma yapan, anestezistten bilgi alan ve cerrahtan bilgi alan ebeveynlerde durumluk ve sürekli endişe skoru açısından istatistiksel olarak bir ilişki saptanmamıştır. Ebeveynlerin ameliyat öncesi öznel olarak belirttikleri endişe seviyeleri ve anestezistle görüştükten sonraki endişe seviyelerindeki değişmelerin endişe skorları açısından istatiksel olarak bir ilişkisi saptanmamıştır. Sonuç olarak, anestezi olgusu ebeveynler tarafından yeterince bilinmemektedir. Ameliyat sürecinde ebeveynler cerrahi ve anestezi ayrımını tam olarak yapamamaktadırlar. Ebeveynlerin endişelerini azaltmak için anestezi uygulamalarını onların anlayabileceği şekilde yazılı ve görsel olarak anlatacak daha ileri yöntemler bulunmalı ve uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed evaluating parental anxiety of children who will receive general anesthesia according to demographic characteristics concerns parental age, gender, level of education, such as we tried to assess questioning anesthesia awareness and how these concerns can be reduced. Following ethics committee approval, a questionnaire was applied to the parents of 105 children who will receive general anesthesia. The questionnaire and State-Trait Anxiety Scale were given to parents after their children entered the operation room. They had been informed that their answers wouldn?t affect the care given to the children. The mean age of parents was 32.36±6.44 year, and a total of 105 parents participated to our study. Parents STAI scores were determineted higher. State anxiety level was 48.62 ±9.91, and Trait anxiety level was 43.06±8.32. Parents were less anxious while their age increases (respectively; p=0.023, p=0.022). While education level goes higher state anxiety level do not change, but trait anxiety level has less value (respectively; p=0. 696, p=0.001). It was statistically found significant that STAI scores of mothers were higher than fathers (respectively; p=0,003, p=0,001). Parents whose child had an operation before state anxiety index score was less and it found statistically significant (p=0.036). In our study, its wasn?t found statistically significant STAI scores compared with in the terms of parents who has information about anesthesia, research about anesthesia, got information form the anesthesiologist, got information from the surgeon. Parents subjective anxiety levels before the surgery compared with the STAI scores after their conversation with anesthesiologist wasn?t found statistically significant. In conclusion, phenomenon of anesthesia is not known by the parents enough. Parents can not exactly do separation surgery and anesthesia by the surgery process. To reduce parents? concerns; further methods must be found and implemented to express written and visual way they can understand application of anesthesia.