Giardia intestinalis izolatlarının genotiplendirilmesi
Genotyping of giardia intestinalis isolates
  1. Tez No: 351198
  2. Yazar: CEMAL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN ŞAKRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Microbiology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Giardia intestinalis, Polimeraz zincir reaksiyonu, genotip, Trakya, Türkiye, Giardia intestinalis, polymerase chain reaction, genotyping, Thrace, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giardia intestinalis su ve gıda kaynaklı salgınlara neden olabilen, insanlarda sık görülen protozoondur. Dünya'da ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmanın amacı; insanlardan elde edilen Giardia intestinalis izolatlarının moleküler yöntemlerle analizidir. 01 Eylül 2011-31 Nisan 2013 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Edirne Devlet Hastanesine başvuran kişilerin dışkılarından elde edilen 39 izolat çalışmaya alındı. Örnekler ilmiğe dayalı izotermal çoğaltma yöntemi ile analiz edildi. Ayrıca bu izolatlardaki beta giardin geni polimeraz zincir reaksiyonu ile çoğaltılıp, dizi analizi yapıldı. Otuz dokuz örneğin 32'sinde (%82) ilmiğe dayalı izotermal çoğaltma yöntemi ile pozitiflik saptandı. Polimeraz zincir reaksiyonu ile pozitiflik saptanan 19 örneğin 17'si genotiplendirildi. Genotiplendirme sonucunda, örneklerin dokuzu Genotip A ve sekizi Genotip B olarak belirlendi. Semptomatik olgularda Genotip B (%62.5), asemptomatik olgularda ise Genotip A (%66.7) daha fazla görüldü. Semptomatik/asemptomatik olgular ile genotipler arasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı (p=0.347). Polimeraz zincir reaksiyonu pozitifliği ile kist yoğunluğu arasında anlamlı istatistiksel fark bulundu (p=0.0001). Ek olarak aynı farklılık polimeraz zincir reaksiyonu ile DNA konsantrasyonu arasında da bulundu (p=0.0001). Sonuç olarak moleküler yöntemlerden, ilmiğe dayalı izotermal çoğaltma ve polimeraz zincir reaksiyonu yöntemlerinin kullanılması Trakya bölgesinde ortaya çıkabilecek salgınların analizinde ve yapılacak epidemiyolojik çalışmalarda yol gösterici olacaktır.62
Özet (Çeviri)
Giardia intestinalis is a common protozoon that may elicit water and food-borne outbreaks in humans. It is regarded as a major public health problem worldwide and in Turkey as well. The purpose of the present study is to implement the molecular analysis and genotyping of the isolates of Giardia intestinalis obtained from human stool. Overall, 39 isolates obtained from the stool of subjects who have been admitted to Trakya University Health Research and Application Center and State Hospital between 01 September 2011-31 April 2013 have been included in the present study. The samples were then analyzed through loop-mediated isothermal amplification method. Additionally, polymerase chain reaction method was also used to test beta-giardin gene on the isolates, and subsequently, sequence analysis was performed. Thirty-two out of thirty-nine samples (82%) were found to be positive for Giardia intestinalis via loop-mediated isothermal amplification method. Genotyping was implemented in 17 out of 19 samples that were positive for polymerase chain reaction. Among the overall 17 products, nine had the pattern of Genotype A while the rest harbored the features of Genotype B. Symptomatic patients with Genotype B (62.5%) and asymptomatic patients with Genotype A (66.7%) were encountered more frequently. There was no significant association between symptomatic status and genotypic patterns of subjects (p=0.347). A significant difference was found between positive polymerase chain reaction and the intensity of the cyst (p=0.0001). In addition, significant different was found between a positive polymerase chain reaction and concentration of DNA (p=0.0001).64 In conclusion, among the molecular methods, loop-mediated isothermal amplification and polymerase chain reaction might have the potential to provide a substantial guidance in the thorough analysis of outbreaks and epidemiological studies as well in the Thrace region.