Tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastaneleri acil servislerinde çalışan acil tıp uzmanları ve araştırma görevlilerinin çekinik tıp uygulamaları hakkındaki görüşleri
Opinion about the defensive medicine of the emergency medicine specialists and residents who works in the medical faculties and educational hospitals
  1. Tez No: 351199
  2. Yazar: GÖKHAN AKDUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hastaneler, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Hospitals, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, çekinik tıp, malpraktis, Emergency Medicine, defensive medicine, malpractice
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmada, Acil Tıp alanında çalışan hekimlerde çekinik tıbbın oluşup oluşmadığını, oluşmuşsa hangi boyutta uygulandığını, hasta ve hastalıklar arasında farklılıklar olup olmadığını, hangi objektif ve subjektif etkenlerle ilişkili olduğunu saptamak amaçlanmıştır. Çalışmamız anketle bilgi toplama tekniği kullanılarak gerçekleştirildi. Hedef kitle olarak ileri basamak acil sağlık hizmetleri sunan tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastaneleri'nin acil servislerinde çalışan Acil Tıp Uzmanları ve Acil Tıp Araştırma Görevlileri belirlendi. Hedef alanımızda olan toplam 264 hekim sayısı bildirildi. Oluşturulan anket formu çalışmaya dahil olacak anabilim dalları ve acil klinik şefliklerine ulaştırıldı. 6 Haziran 2013-1Ağustos 2013 tarihleri arasında anket formlarını yanıtlayıp tarafımıza ulaştıran toplam 223 hekim çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hekimlerin %61 gibi büyük çoğunluğunun mesleki uygulamaları nedeniyle hasta veya yakınları tarafından şikayet edildiği tespit edilmiştir. Görev süresi 6 yıldan fazla olan Acil Tıp Uzmanları, görev süreleri 5 yıl ve daha az olan Acil Tıp Uzmanlarına göre daha az endikasyon dışı laboratuvar tetkiki istedikleri tespit edildi (p=0.020). Görev süreleri 3 yıldan az olan Acil Tıp Araştırma Görevlileri, görev süreleri 3 yıldan fazla olan Acil Tıp Araştırma Görevlilerine göre daha fazla görüntüleme tetkiki istedikleri tespit edildi (p=0.048). Çalışmaya katılan hekimlerin tıbbi kayıtları daha dikkatli ve detaylı tutması durumuyla demografik veriler karşılaştırıldı. Üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin, eğitim araştırma hastanesinde çalışan hekimlere göre (p=0.034), görev süreleri 3 yıldan az olan Acil Tıp Araştırma Görevlileri, görev süreleri 3 yıldan fazla olan Acil Tıp Araştırma Görevlilerine göre tıbbi kayıtları daha dikkatli ve detaylı tuttuklarını tespit edildi (p=0.003). Elde ettiğimiz veriler; Acil Tıp hekimlerinin yarısından fazlasının malpraktis davaları ile çekinik tıp arasındaki ilişkinin farkındalığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that if the practitioners who works on emergency medicine have defensive medicine or not, if they have defensive medicine, to determine its dimension, if there are diferanciation on patients and illness or not and to determine their objective and subjective factors. Survey questioning is used to collect information. The target group was emergency medicine specialist and residents who works in emergency departments of the medical faculties and educational hospitals. The target group was 264 practitioners. Survey forms has been sent to the emergency medicine departments of the hospitals. Totally 223 practitioners has been included to the study who answered and send the forms to our center in the date between 6th June - 1st August. It is determined that the 61% of all practitioners who joined to the study had been reported by the patient and proxies. It is determined Emergency Medicine Residents who works more than 6 years needs more extra-indicational laboratory examinations than who works 5 and less years (p=0.020) and Emergency Medicine Specialists who works less than 3 years needs more extra-indicational imaging examinations than who works 3 and more years (p=0.048). The medical records and demographic properties of the participants had been compared. The practitioners who works in the medical faculties were more careful about medical records than the practitioners who works in the educational hospitals (p=0.034), like the residents who works less than 3 years compared to the residents who works 3 and more years (p=0.003). Our results; it is seen that more than half of the emergency medicine practitioners were aware about the relation between the malpractice lawsuits and defensive medicine.