Mantar zehirlenmelerinde Hemodiyaliz tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Effectiveness of Hemodialysis in the Treatment of Mushroom Poisoning
  1. Tez No: 351232
  2. Yazar: ALPER TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Mantar zehirlenmesi, Hemodiyaliz, Mushroom poisoning, Hemodialysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Giriş-Amaç: Tüm dünyada yabani mantar zehirlenmelerinin tanı ve tedavisi klinisyen doktorlar için zor bir sorundur. Ayrıca tedavi seçenekleri tartışmalıdır. Gereç-Yöntem: Üç yıl altı aylık bir süreçte, Türkiye?de Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesine yabani mantar yeme yakınması ile başvuran 32?si kadın, 30?u erkek 62 hasta çalışmaya alındı. Tedavi olarak mide yıkanması, sıvı ve elektrolit tedavisi, ağızdan aktif kömür uygulaması ile birlikte erken hemodiyaliz uygulandı. Bu kombine tedaviler toksinin hastaların vücutlarından atılması için uygulandı. Bulgular: Hastalar üç gruba ayrıldı: Grup I: 34 hasta, hemodiyalizin mantar yemeden sonraki ilk 12 saat içinde uygulandığı grup; Grup II, 10 hasta, hemodiyalizin mantar yemeden sonraki 12,1 ile 18 saatleri arasında uygulandığı grup; Grup III, 18 hasta, hemodiyalizin mantar yedikten 18 saatten sonra uygulandığı grup. En kısa hastanede yatma süresi Grup I?deki hastalardaydı (%91,6?sı hemodiyalizden 48 saat sonra taburcu edildi). En uzun hastanede yatma süresi Grup III?teki hastalardaydı ( % 55,6?sı hemodiyalizden sonra 120 saatten daha uzun sürede taburcu edildi). Grup III?te 2 hasta öldü. Sonuç: Bu çalışma sonucunda yabani mantar zehirlenmelerinde erken hemodiyaliz uygulamasının hastaların tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Diagnosis and management of wild mushroom poisoning is a difficult problem for physcians across the world. Further, treatment options are controversial. Material-Method: Over a period of three and a half years, 62 patients including 32 females and 30 males with wild mushroom poisoning were treated at University Hospital of Balcali, Adana, Turkey. Treatment consisted of: decontamination of stomach, fluid and electrolyte replacement, oral activated charcoal, combined early hemodialysis. This combination of treatment modalities was used to accelerate the elimination of mushroom toxins from the patient?s bodies. Results: Patients were divided into three groups: Group I, 34 patients, hemodialysis was carried out within 12 hours from ingestion; Group II, 10 patients, hemodialysis was carried out within 12,1-18 hours from ingestion; Group III, 18 patients, hemodialysis was carried out after 18 hours from ingestion. The shortest period of hospitalization was required by the patients of Group I ( 91,6 % of patients were discharged at 48 hours). The longest period of hospitalization was required by the patients of Group III (55,6 % of patients were discharged after 120 hours). Two patients died in Group III. Conclusion: We have concluded that early hemodialysis treatment applied in these cases is effective in relieving patients with wild mushroom poisoning.