Enterobacteriaceae klinik izolatlarında karbapenemaz varlığının fenotipik yöntemlerle araştırılması
Exploration of carbapenemase presence via phenotypic methods in clinical enterobacteriaceae isolates
  1. Tez No: 351236
  2. Yazar: EMRAH AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KİREMİTÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterobacteriaeceae, karbapenem direnci, karbapenema, Enterobacteriaceae, carbapenem resistance, carbapenemase
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Karbapenemler beta-laktam antibiyotikler arasında en geniş aktivite spektrumuna sahip ilaçlardır. Ancak günümüzde karbapenem dirençli Enterobacteriaeceae enfeksiyonları dünya çapında bildirilmektedir. Bu direncin esas nedeni, genetik olarak aktarılabilir karbapenemaz üretimidir. Bu çalışmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında klinik örneklerden izole edilen ve Phoenix (BD Diagnostics, ABD) otomatize sistemi ile karbapenem minimal inhibitör konsantrasyon (MİK) değerlerinde artış saptanan 190 Enterobacteriaceae suşundan 104'ünde Etest (bioMerieux, Fransa) yöntemi ile MiK değerlerinde artış olduğu doğrulanmıştır. Bu suşlar üzerinde yapılan fenotipik testler ile, karbapenem direnç mekanizması olarak; 33'ünde (%31,5)“genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) + OXA-48 ve benzeri profil”, 26'sında (%25) OXA-48 ve benzeri profil, 18'inde (%17,5) metalo-beta-laktamaz (MBL), 13'ünde (%12,5)“KPC+MBL”, 13'ünde (%12,5)“GSBL+Porin kaybı”ve 1'inde (%1) KPC saptanmıştır. Ayrıca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde çeşitli servislerde yatmakta olan 210 farklı hastadan alınan rektal sürüntü örnekleri 1 μg/ml dozda imipenem içeren EMB agar besiyerlerine ekilmiş, izole edilen 16 suşta Etest yöntemi ile karbapenem MiK artışı olduğu doğrulanmıştır. Bu suşlar üzerinde yapılan fenotipik testler ile, karbapenem direnç mekanizması olarak; 11'inde (%5) OXA-48 ve benzeri profil, 3'ünde (%1,5)“KPC+MBL”, 2'sinde MBL (%1) mekanizması saptanmıştır. Bu çalışmaya göre; otomatize sistem sonuçlarına göre karbapenem MİK değerlerinde artış saptanan izolatlarda bu artışın doğrulanması ve hastane içinde, karbapenem dirençli Enterobacteriaceae prevalansının arttığı birimlerde karbapenem içeren besiyeri kullanılarak taşıyıcılık taraması yapılması mantıklı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Carbapenems have the widest spectrum of activity among beta-lactam antibiotics. However, today, carbapenem resistant Enterobacteriace infections have been reported worldwide. The main cause of this resistance is the genetic transfer of carbapenemase genes. In this study, 104 of 190 Enterobacteriaeceae strains which were isolated from clinical specimens at Eskisehir Osmangazi University Medicine of Faculty, Department of Microbiology and detected as having increased MIC values by Phoenix (BD Diagnostics, USA) automated system were confirmed as having increased MIC values by using Etest (bioMerieux, France) method. By using phenotypic methods on these strains, the mechanisms of carbapenem resistance have been detected as follows: At 33 strains (%31,5) as“extended spectrum beta-lactamase (ESBL) + OXA-48-like profile”, at 26 strains (%25) as OXA-48-like profile, at 18 strains (%17,5) as metallo-beta-lactamase (MBL), at 13 strains (%12,5) as“KPC+MBL”, at 13 strains (%12,5) as“ESBL+Porin loss”and at 1 strain (%1) as KPC. On the other hand, 210 rectal swabs collected from hospitalised patients at various services of Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine were plated on EMB agar media which contain imipenem at 1 μg/ml dose for each. Sixteen of isolated strains were confirmed as having increased carbapenem MIC values by using Etest method. By using phenotypic methods on these strains, the mechanisms of carbapenem resistance have been detected as follows: At 11 strains (%5) as OXA-48-like profile, at 3 strains (%1,5) as“KPC+MBL”, at 2 strains (%1) as MBL (%1). According to this study, confirmation of increased carbapenem MIC values detected by automated system and screening of the carriers by using carbapenem containing media at the units that have increased carbapenem resistant Enterobacteriaceae prevalance, seem reasonable.