Hiperkolesterolemili hastalarda bazı sitokin ve oksidatif stres parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of some cytokines and oxidative stress parameters in patients with hypercholesterolemia
- Tez No: 351249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Flow sitometri, hiperkolesterolemi, oksidatif stres, sitokinler, yöntem karşılaştırması, Cytokines, flow cytometry, hypercholesterolemia, method comparison, oxidative stres
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Ateroskleroz oluşması ve gelişmesinde önemli etkisi olan hiperkolesteroleminin bazı sitokin ve oksidatif stres parametreleri ile ilgisinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Rutin laboratuvar tetkikleri ile hiperkolesterolemi tanısı konulan, 50 hasta ve 30 sağlıklı birey çalışma kapsamına alındı. Her iki gruptan da lipid parametreleri (Total Kolesterol, Trigliserid, HDL, LDL), tümör nekroz faktör alfa (TNF-α), interlökin 1 beta (IL-1β), interlökin-6 (IL-6), malondialdehid (MDA) ve paraoksonaz-1 (PON1) çalışılıp değerlendirildi. TNF-α, IL-1β ve IL-6 hem boncuklu Flow sitometrik yöntemle hem de ELISA yöntemiyle analiz edilip yöntem karşılaştırması yapıldı. Bulgular: Hiperkolesterolemililerde, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yükselmiş TNF-α, IL-1β, IL-6 ve MDA ile azalmış PON1 seviyeleri bulundu. Bland-Altman grafiği ile yapılan yöntem karşılaştırmasında ELISA ve Flow yöntemleri, TNF-α ve IL-1β için birbirleriyle uyumsuz, IL-6 için uyumlu olduğu görüldü. Sonuç: Aterogenezin oluşmasında sitokinlerin ve oksidatif stresin önemli etkilerde bulunduğu görüşü desteklendi. Koroner arter hastalıklarının oluşma mekanizmasını aydınlatmada çalışmamızın katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca literatürde sayısı yetersiz olan Flow sitometri ve ELISA yöntemlerinin karşılaştırıldığı nadir çalışmalardan olmuştur. İki yöntem arasındaki uyumun daha kapsamlı çalışmalarla araştırılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In order to investigate the relationship between hypercholesterolemia that has a significant impact on the development of atherosclerosis and some cytokines, oxidative stress parameters. Materials and Methods: Fifty patients who were diagnosed as hypercholesterolemia with routine laboratory tests and additionally 30 healthy individuals were included in the study. In both groups, the lipid parameters (total cholesterol, triglyceride, HDL, LDL), tumor necrosis factor alpha (TNF-α), interleukin 1 beta (IL-1β), interleukin-6 (IL-6), malondialdehyde (MDA) and paraoxonase-1 (PON1) levels were studied. TNF-α, IL-1β and IL-6 levels were analyzed with both bead flow cytometric assay and ELISA methods and these methods were compared to each other. Results: When the hypercholesterolemic group compared to the control group it has found that; the levels of TNF-α, IL-1β, IL-6 and MDA were significantly increased and the levels of PON1 were decreased. When the Flow and ELISA methods compared to each other with Bland-Altman graphic it has found that they were incompatible for TNF-α and IL-1β and compatible for IL-6. Conclusion: The opinion that cytokines and oxidative stress were found to be significant influence in the formation of atherogenesis was supported. We believe that our study will contribute to the lighting the formation mechanism of the coronary artery diseases. In addition, this study is one of the few studies that have been compared to flow cytometry and ELISA methods in the literature.It has concluded that;the agreement between the two methods should be investigated with more comprehensive studies.