Hipertansif hastalarda endotel hücresine spesifik molekül-1 (endokan) düzeyi ile asemptomatik organ hasarı,viseral yağlanma ve diyastolik disfonksiyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between serum endocan concentration and asymptomatic vascular damage, hepatosteatosis and diastolic dysfunction in hypertensive patients
  1. Tez No: 487599
  2. Yazar: BEHLÜL KAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TARIK AĞAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Asemptomatik organ hasarı, Endokan, Endotel disfonksiyonu, Hipertansiyon, Kardiyovasküler risk, Asymptomatic target organ damage, Cardiovascular risk, Endothelial dysfunction, Endocan, Hypertension
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç Hipertansiyon yol açtığı yüksek morbidite ve mortalite ile evrensel olarak büyük bir sağlık sorunudur. Bu yüksek mortalite ve morbiditenin önlenmesinde hastalığın henüz asemptomatik olduğu dönemde erken endotel disfonksiyonunu tespit etmek önem taşımaktadır. Son yıllarda, endokan molekülü endotel disfonksiyonu olan hastalıklarla ilişkili bulunmuştur. Çalışmamız hipertansif hastalarda asemptomatik organ hasarı bulguları, karaciğer yağlanması ve diastolik disfonksiyon ile serum endokan düzeyi arasındaki potansiyel bir ilişkiyi ortaya koymayı hedeflemiştir. Yöntem 153 hipertansiyon hastası prospektif bir şekilde çalışmaya dahil edildi. Endokan serum düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlendi. Hastalara asemptomatik organ hasarı taraması amacıyla EKG, rutin biokimya, karotis intima medya kalınlığı, steatoz derecesi, CAVI ve ABI değerleri belirlendi. Ayrıca hastalar, transtorasik ekokardiografi ile diastolik disfonksiyon açısından incelendi. Bulgular 118 hastada (%77.1) asemptomatik organ hasarı bulgusu varken, 35 hastada (%22.9) asemptomatik organ hasarı bulgusu yoktu. Asemptomatik organ hasarı olan grupta, olmayan gruba kıyasla; Sol ventrikül kütle indeksi (80.9±18.2 vs 67.8±14.2 p=0.0001), epikardiyel yağ kalınlığı (0.56±0.18 vs 0.46±0.17 p=0.007), karotis intima media kalınlığı (0.5/0.8/1 vs 0.4/0.6/0.7 p=0.0001), sistolik kan basıncı (145.2±11.9 vs 131.1±8.2 p=0.0001), diastolik kan basıncı (80/88/92 vs 73/80/86 p=0.0001) ve nabız basıncı (52/58/65 vs 49/51/54 p=0.0001) daha yüksek bulundu. İki grup arasında serum endokan seviyesi (3.5/3.9/4.4 vs 3.4/3.9/4.7 p=0.89) açısından ise anlamlı farklılık tespit edilmedi. Tartışma Çalışmamızda hipertansif hastalarda serum endokan düzeyi ile asemptomatik organ hasarı arasında bir ilişki olmadığını gözlemledik. Bu çalışmadan anlaşıldığı kadarıyla serum endokan düzeyinin klinikte asemptomatik organ hasarını predikte etmekte kullanımı yersizdir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Relationship Between Serum Endocan Concentration and Asymptomatic Vascular Damage, Hepatosteatosis and Diastolic Dysfunction in Hypertensive Patients Introduction and Aims Hypertension is a universal health problem with its high morbidity and mortality. In order to prevent this high morbidity and mortality, it is of outmost importance to detect endothelial dysfunction when the disease is at its asymptomatic phase. Recently, endocan has been found to be related to diseases with endothelial dysfunction. Our study aims to reveal whether a potential relationship with serum endocan concentration and asymptomatic organ damage, hepatosteatosis and diastolic dysfunction exists. Method 153 hypertension patients were enrolled in the study prospectively. Endocan serum concentration was measured using an ELIZA assay. In order to detect asymptomatic target organ damage in patients; ECG, routine biochemistry, carotid intima media thickness, hepatosteatosis grading, CAVI and ABI measurements were performed. Furthermore, diastolic dysfunction was evaluated in patients using transthoracic echocardiogram. Results Asymptomatic target organ damage was detected in 118 patients (%77.1) whereas 35 (%22.9) had no such finding. Group with asymptomatic target organ damage had increased left ventricular mass index (80.9±18.2 vs 67.8±14.2 p=0.0001), carotid intima media thickness (0.5/0.8/1 vs 0.4/0.6/0.7 p=0.0001), epicardial fat tissue thickness (0.56±0.18 vs 0.46±0.17 p=0.007), systolic blood pressure (145.2±11.9 vs 131.1±8.2 p=0.0001), diastolic blood pressure (80/88/92 vs 73/80/86 p=0.0001) and pulse pressure (52/58/65 vs 49/51/54 p=0.0001) in comparison to the group with no asymptomatic target organ damage. Among the two group, serum endocan concentration (3.5/3.9/4.4 vs 3.4/3.9/4.7 p=0.89) was not found to be significantly different. Conclusions In our study, we didn't observe any relationship between asymptomatic target organ damage and serum endocan concentration. As per the study findings, it is futile to use serum endocan concentration to predict asymptomatic target organ damage in clinical practise.