Zoledronik asit alan kanser hastalarında EKG bulguları
Elektrokardiyografi findings in patients receiving zoledronic acid
- Tez No: 351273
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Zoledronik asit, QT dispersiyonu, düzeltilmiş QT, P dispersiyonu, Zoledronic acid, QT dispersion, corrected QT, P dispersion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kanser hastalarında kemik metastazının tedavisinde kullanılan bifosfonatların kardiyak aritmi riskini arttırdığı ile ilgili yapılmış birkaç çalışma vardır. Son zamanlarda yapılan çalışmalar bir yıllık intravenöz zoledronik asit (ZA) infüzyonunun osteoporoz hastalığı olan postmenapozal dönemdeki kadınlarda atriyal fibrilasyon (AF) riskini arttırdığını göstermektedir. Zoledronik asit tedavisi alan kemik metastazı olan kanser hastalarında aritmi sıklığını belirlemek için yapılan bu çalışmada 37 hasta değerlendirilmiştir. Standart 12 derivasyonlu EKG ölçümleri zoledronik asit uygulaması öncesinde ve sonrasında gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. Yaş ortalaması 49 (26-80) olan 21' i kadın, 16' sı erkek toplam 37 hastadan elde edilen EKG' lerde ölçülen P, QT, RR mesafesi kullanılarak Bazzet formülü yardımıyla düzeltilmiş QT (QTC), QT dispersiyonları (QTD), P dispersiyonları hesaplanmıştır. Yapılan değerlendirmede tüm hasta grubunda ilaç uygulama öncesi ve sonrası elde edilen düzeltilmiş minimum ve maksimum QT (QTCmax ve QTCmin), QT dispersiyon, P dispersiyon değerlerinde bazal ölçümlere kıyasla herhangi bir farklılık olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuç olarak intravenöz zoledronik asit tedavisi alan kanser hastalarında kardiyak aritmi riski artmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Treatment with a biphosphonate was found to be associated with a significantly increased risk for cardiac arrhythmia in a few studies. A recent study showed that once-yearly infusions of intravenous zoledronic acid (ZA) significantly increased the risk of serious AF in postmenopausal women with osteoporosis. This study was conducted to determine the frequency of arrhythmia among cancer patients with bone metastases receiving the treatment of zoledronic acid. 37 cancer patients who received zoledronic acid were included. 12-lead ECG recordings were done before and after the zoledronic acid administration. The mean age of patients was 49 (26- 80) years. Twenty one female and sixteen male patients were enrolled to this study. By using Bazzet Formula, corrected QT interval (QTc), QT dispersion (QTd), P dispersion were calculated. In whole patients group, there were no differences in QTc, QTd, P dispersion measurements. So we conclude that there is no increase in the risk of AF frequency in cancer patients who were treated with intravenous ZA.