Migren hastalarında ağrı eşiğinin değerlendirilmesi
Evaluation of pain thresholds in migraine patients
  1. Tez No: 351335
  2. Yazar: LEYLA DURUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A.KEMAL ERDEMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Ağrı Eşiği, Ağrı Habituasyonu, Migraine, Pain Threshold, Pain Habituation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Migren, orta veya şiddetli derecede, sıklıkla tek taraflı, zonklayıcı başağrısı atakları ile gelen fizik aktiviteyle artan, bulantı, kusma, fotofobi ve fonofobi gibi otonomik semptomların eşlik ettiği primer bir baş ağrısıdır. Ağrı eşiği, kişinin farklı uyaranlarla (sıcak, soğuk, basınç, delici) ağrı duyusunu hissedebilmesi için geçilmesi gereken minimum uyaran sınırıdır. Allodini normal bir uyarının ağrılıymış gibi anormal bir duyu şeklinde hissedilmesidir. Allodini migren hastalarında periferal sensitizasyonun göstergesi olarak kabul edilmiştir. Migren hastalarında atak sırasında ağrı duyarlılığının arttığı bilinmektedir. Ağrı duyarlılığını göstermek amaçlı sıcak, soğuk, basınç, elektriksel stimulasyon gibi birçok yöntem kullanılmıştır. Biz bu çalışmada migren hastalarında olduğu düşünülen duyarlanmayı göstermek için interiktal dönemde ağrı eşiklerini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya auralı ve aurasız migren tanısı alan 30 hasta ile 30 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalar ve kontrol grubunun periferal ve trigeminal bölgede interiktal ağrı eşikleri Von frey filamentleri, algometre ve elektriksel stimulasyonla , iktal allodini ise allodini sorgulama formu ile değerlendirildi.Von Frey filamentleri ile ölçülen kutanöz ağrı eşiği migren ve kontrol grupları arasında farklı değildi (tibial : p=0.45, frontal: p=0.27, temporal: p=0.21). Basınç ağrı eşiği migrenlilerde tibial bölgede kontrollerden düşüktü ancak trigeminal alanda iki grup arasında farklılık yoktu. Trigeminal ve periferal alanda VAS değerleri migren ve kontrol gruplarında farklı değildi (tibial:p=0.02, frontal:p= 0.64, temporal: p=0.58). Elektriksel stimulasyonla ile ölçülen duyusal ve ağrı eşikleri migren ve kontrol gruplarında farklı değildi (trigeminal bölge duyusal eşikler: Kontrol 4.42± 1.11, Migren 3.99 ±1.60, p=0.24; periferal bölge duysal eşikler: Kontrol 6.20 ±1.94, Migren 6.75± 2.41, p=0.33, trigeminal bölge ağrı eşikleri: Kontrol 8.03±2.36, Migren 7.51±3.02, p=0.47; periferal bölge ağrı eşikleri:Kontrol 14.34±4.32, Migren 13.21±4.21 p=0.27). Ardı sıra uyarım testi ile ağrı habituasyonu değerlendirildi. Ağrı habituasyonu migren ve kontrol grupları arasında farklı değildi.Çalışmamız migrenli hastalarda interiktal dönemde sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında ağrı eşiklerinin farklı olmadığını göstermiştir. Ayrıca iktal dönemde allodinisi olanlar ve olmayanlar arasında farklılık gösterilmemiştir. Migren ve kontrol grubu arasında elektriksel stimulasyonla ağrı habituasyonu açısından farklılık yoktu. Sonuç olarak interiktal dönemde ağrı eşikleri ve ağrı habituasyonu migren ve kontrol gruplarında farklı bulunmadı. Bu bize migren hastalarının ağrı duyarlılığının interiktal dönemde sağlıklı kontrollerden farklı olmadığını göstermekteydi.
Özet (Çeviri)
Migraine is an primer headache disease that mild or severe degree headache, occasionally unilateral, pulsatile headache attack, which increases with physical activities and accompanies with symptoms as nausea, vomiting, photophobia and phonophobia.Pain threshold is the limit of minimum stimulus rate that sensible as painful with different stimulus (heat, cold, pressure, penetrating). Allodynia is an abnormal sensation of normal stimulus as painful.In migraine patients allodynia has been considered as a sign of periferal sensitization. In migraine patients increased pain sensitivity during an attack was known.To show pain sensitivity a lot of method like heat, cold, pressure and electrical stimulation was used before. In this study we aimed to show the sensibility in migraine patients by assesing pain threshold during interictal phase.30 migraine with or without aura and 30 healty control subject included study. In interictal phase pain thresholds measured in the trigeminal and peripheral region using Von frey filaments, algometer and electrical stimulus; ictal allodynia was assesed with allodynia questionary.Cutaneous pain threshold measured with Von frey filaments were not different between migraine and control groups (tibial : p=0.45, frontal: p=0.27, temporal: p=0.21). Pressure pain thresholds in migraine group was lower than control group in the peripheral region but there was no difference between two groups in the trigeminal region (tibial:p=0.02, frontal:p= 0.64, temporal: p=0.58). In the trigeminal and peripheral region VAS values were not different in migraine and control groups (tibial:p=0.43, frontal:p=0.18, temporal: p=0.07). Sensorial and pain thresholds that measured with electrical stimulation was not different in migraine and control groups (trigeminal region sensorial threshold: control 4.42± 1.11, migraine 3.99 ±1.60, p=0.24; peripheral region sensorial threshold: control 6.20 ±1.94, migraine 6.75± 2.41, p=0.33, trigeminal region pain threshold: control 8.03±2.36, migraine 7.51±3.02, p=0.47; peripheral region sensorial threshold: control 14.34±4.32, migraine 13.21±4.21 p=0.27). Pain habituation was assessed with repetitive stimulation.Pain habituation was not different between migraine and control groups.Our study show that during interictal phase pain thresholds did not different in migraine patients compered to controls. Additionally, there was not showed difference in migraine patients with allodynia or no allodynia during ictal phase. There was no difference between control and migraine groups in terms pain habituations assessed with electrical stimulation. Consequently during interictal phase pain thresholds and pain habituation were not found different in migraine and control groups. This shows us pain sensibility is not differ in migraine patients compaired with healty controls during interictal phase.