Yenidoğanlarda Fototerapi Uygulamasının Oksidatif Stres ve İnflamatuvar Yanıt Üzerine Etkisi
The Effect of Phototherapy On Oxidative Stress and İnflammatory Response In Newborns
  1. Tez No: 351337
  2. Yazar: GÜLŞAH AĞIRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM ALİEFENDİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, fototerapi, oksidatif stres, inflamatuvar yanıt, hyperbilirubinemia, phototherapy, oxidative stress, inflammatory response
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Fototerapi esnasındaki fotodinamik reaksiyonların yol açtığı oksidatif stresin yenidoğanlarda pek çok önemli hastalığın gelişmesine neden olduğu, ayrıca fototerapinin sitokin üretiminde değişiklikler yaparak yenidoğanda immün sistemi etkilediği düşünülmektedir. Bu çalışmada indirekt hiperbilirubinemili yenidoğanlarda LED fototerapi ve konvansiyonel fototerapinin oksidatif stres ve inflamatuvar yanıt üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışma grubuna indirekt hiperbilirubinemi nedeniyle fototerapi uygulanan 30 term yenidoğan bebek ve kontrol grubuna sağlıklı 30 term yenidoğan bebek alındı. Çalışma grubundaki bebeklerin 15'ine LED fototerapi, 15'ine konvansiyonel fototerapi uygulandı. Kontrol grubundaki bebeklerden yaşamın ilk 5 gününde bir kere alınan ve çalışma grubundaki hastalardan fototerapi öncesi, fototerapinin 24. saatinde ve fototerapi kesildikten 24 saat sonra alınan kan örneklerinden malondialdehit (MDA), total oksidatif stres (TOS), total antioksidan kapasite (TAC),TNF-?, IL-6 ve IL-8 çalışıldı.Konvansiyonel fototerapi uygulanan grupta fototerapi öncesi ve sonrasında MDA ve TAC düzeylerinde anlamlı farklılık yoktu ancak TOS düzeyi fototerapinin 24. saatinde ve fototerapi kesildikten 24 saat sonra fototerapi öncesine göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Aynı grupta fototerapi kesildikten 24 saat sonra ölçülen IL-8 düzeyi fototerapinin 24. saatine göre anlamlı olarak düşükken, IL-6 ve TNF-? düzeylerinde fototerapi öncesi ve sonrasında fark bulunmadı. LED fototerapi uygulanan grupta ise fototerapi sonrasında oksidatif stres ve inflamatuvar yanıt parametrelerinde anlamlı değişiklik olmadı.Bu çalışmada LED fototerapinin oksidatif stres, antioksidan savunma sistemleri ve inflamatuvar yanıt üzerinde herhangi bir etkisi olmazken; konvansiyonel fototerapinin oksidatif stresi artırdığı ve inflamatuvar yanıtın bazı aşamalarında değişikliğe neden olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Oxidative stress caused by photodynamic reactions during phototherapy is the reason of many important diseases in newborns and phototherapy changes the cytokine production that lead to different effects in the immune system. In this study, the effects of LED phototherapy and conventional phototherapy on oxidative stress and inflammatory response in hyperbilirubinemic newborns were investigated.30 term newborns that were recieving phototherapy for indirect hyperbilirunemia and 30 term healthy newborns were enrolled to the study group. 15 children recieved conventional phototherapy and 15 recieved LED phototherapy. From healthy newborns, blood was taken once during the first 5 days of life; from sick newborns, blood was taken before phototherapy, 24th hour during phototherapy and 24 hours after phototherapy was stopped. The blood was analysed for malonaldehide (MDA), total oxidative stress (TOS), total antioxidant capacity (TAC), TNF-?, IL-6 and IL-8.There were no significant difference for MDA and TAC in the conventional phototherapy group before and after phototherapy. However, TOS levels were significantly higher during and after phototherapy when compared with before phototherapy. In the same group, IL-8 levels were significantly higher during phototherapy when compared to after phototherapy. IL-6 and TNF-? levels produced no such different results before and after phototherapy. When the LED phototherapy group was analysed, no differences were found in oxidative stress and inflammatory response parametres.In this study, LED phototherapy was found to have no effects on antioxidant defence systems and inflammatory response; whereas conventional phototherapy increased oxidative stress and had effects in some steps of inflammatory response.