Yatan hastalardan izole edilen pseudomonas aeruginosa suşlarında antibiyotik direnci, indüklenebilir beta laktamaz, metallo beta laktamaz oranları ve bazı antibiyotik kombinasyonlarının in vitro etkinliğinin araştırılması
The investigaton of the antibiotic resistance, inducible beta lactamase, metallo beta lactames ratios and in vitro efficacy of some antibiotic combinations in pseudomonas aeruginosa strains isolated from inpatients
  1. Tez No: 351400
  2. Yazar: EBRU UNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: P. aeruginosa, Amp-C beta laktamaz, metallo-beta laktamaz, sinerji testleri, P. aeruginosa, Amp-C-beta-lactamase, metallo-beta-lactamase, synergy test
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Pseudomonas aeruginosa hastane enfeksiyonlarının en başta gelen etkenlerinden biri olup, yaygın direnç mekanizmaları ile tedavide sorun yaşanan bir bakteridir. Kromozomal Amp-C beta-laktamazlar indüklenebilir beta laktamazlar (İBL) olarak da bilinir ve 4. kuşak sefalosporinler hariç, tüm beta-laktam antibiyotiklere direnci ifade eder. Metallo-beta laktamazlar (MBL) ise karbapenem direncinde büyük bir paya sahip olan enzimlerdir. Bu çalışma hastanemizin çeşitli servislerinde yatmakta olan hastalardan gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen P. aeruginosa izolatlarında antibiyotik duyarlılıkları, İBL ve MBL oranlarının saptanması, bu suşlarda seftazidim ve imipenemin amikasin, levoflosasin ve kolistinle kombinasyonlarının etkinliğinin invitro olarak test edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma klinik örneklerden izole edilen 60 P. aeruginosa izolatı ile yapıldı. Suşların antibiyotik duyar¬lılıklarını saptamada Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI)'nın önerileri doğrultusunda disk difüzyon yöntemi kullanıldı. İBL aktivitesi disk indüksiyon testiyle ve imipenem dirençli 21 suşta MBL aktivitesi kombine disk testiyle araştırıldı. Antibiyotik kombinasyon çalışmaları E test ile yapıldı. Çalışma sonucunda kolistinin P. aeruginosa'ya en etkili antibiyotik olduğu (% 100) ve amikasinin en etkili ikinci antibiyotik olduğu (% 93.3) saptandı. İzolatların 42'sinde (% 70) İBL pozitifliği, imipenem dirençli 21 suşun 18'inde (% 85.7) MBL pozitifliği tesbit edildi. Çalışmada sinerji oranı en yüksek kombinasyonun amikasin-seftazidim (%15) olduğu saptanmıştır. Amp-C beta-laktamaz ve MBL sentezleyebilen suşların saptanmasının tedavide kullanılacak anti¬biyotiklerin seçiminde yol gösterici olması bakı¬mından önemli olduğu, direnç gelişim olasılığını azaltmak ve tedavi etkinliğini arttırmak için yüksek sinerji oranı tesbit edilen amikasin-seftazidim kombinasyonunun P. aeruginosa enfeksiyonlarında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas aeruginosa is one of the most common agents of nosocomical infections and it causes problems in treatment due to their resistance mechanisms. Chromosomal Amp-C beta lactamases are also known as inducible beta lactamases (IBL) and refers to the resistance to all beta-lactam antibiotics except 4th generation cephalosporins. Metallo-beta-lactamases (MBL) are enzymes which have an important role in carbapenem resistance. This study was conducted with the aim of the detection of antibiotic sensitivity, IBL and MBL rates and in vitro tested the combination effect of ceftazidime and imipenem with amikacin, levofloxacin and colistin in Pseudomonas isolates recovered from various clinical samples. This study was carried out with 60 P. aeruginosa isolates from different clinical samples. Disc diffusion method in the accordance with the recommendations of Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) was used to determine the antibiotic sensitivity of the strains. IBL activity was investigated by disc induction test and MBL activity of 21 imipenem resistant strains was investigated with combine disc test. Antibiotic combination studies were carried out with E test. As a result of this study it is detected that colistin is the most effective drug (100%) to P. aeruginosa and amikacin is the second (93.3%). IBL positivity was detected in 42 of the isolates (70%) and MBL positivity was detected in 18 of the 21 imipenem resistant strains (85.7%). In the study it was determined that amikacin-ceftazidime combination has the highest synergy rate (15%). As a result of the data obtained from this study, it was concluded that the determination of Amp-C beta-lactamase and of strains synthesizing MBL play an important role in the selection of the antibiotics for treatment. It is concluded that amikacin-ceftazidime combination can be used in P. aeruginosa infections to reduce the possibility of resistance development and to enhance the effectiveness of the treatment.