Melazma hastalık şiddetinin uyku kalitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The influence of melasma severity on quality of life and quality of sleep
  1. Tez No: 351408
  2. Yazar: EMİNE ÖZKUL KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AKÇALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Melazma, uyku kalitesi, yaşam kalitesi, MASİ, Melasma, Sleep quality, Life quality, MASI
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Melazma özellikle yüzde, özellikle alın, malar bölge ve çenede simetrik, düzensiz sınırlı, açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişen hiperpigmente makül ve peçlerle karakterize akkiz bir hastalıktır. Melazma diğer dermatolojik hastalarda olduğu gibi belirtilerin görünür halde olması nedeniyle hastaların yaşam kalitesini etkilemektedir. Ayrıca uyku, tüm hastaların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarının önemli bir parçasıdır, ve uyku kalitesi kişinin yaşam kalitesini etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Melazmada yaşam kalitesi ve uyku kalitesi ile ilgili çalışmalar sınırlı sayıdadır. Biz bu çalışmalarda melazmalı hastalarda melazma şiddeti ile uyku kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Çalışmaya melazma tanılı 70 hasta alındı. Hastalara yaş eğitim durumu ve melazmayı tetikleyen faktörler gibi sorular içeren form hazırlandı ve veriler bu forma kaydedildi. Hastaların hastalık şiddeti, melazma alan şiddet indeksi (MASİ) ile hesaplanıp kaydedildi. Hastaların lezyonları wood lambası ile incelenip sınıflandırıldı. Hastalara uyku kalite indeksi (PUKİ), ve melazma yaşam kalite ölçeği (MYKÖ) uygulandı ve hesaplanan skorlar kaydedildi. Melazmalı hastalarda hastalık şiddeti ile uyku kalitesi ve melazma yaşam kalitesi karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı(p=0.435, p=0.229). Melazmalı hastaların eğitim durumu ile MYKÖ arasında zayıf bir ilişki saptandı(p=0.005, r=0.333). Sonuç olarak, melazma hastalık şiddetinin yaşam kalitesi ve uyku kalitesini etkilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Melasma is an acquired disorder of symetrical hyperpigmentation appearing as light brown to dark, macul and patch on the face, especially the forehead, malar areas, and chin. Melasma as in other dermatologic disorders which have visible symptoms influence the quality of patients. The Sleep is an important part of all people' psychologic and physical needs, and quality of sleep is an important function which influence the quality of life of the people. The studies on melasma which are about the quality of life and sleep are limited. In this study, we aim to assest both the relationship between severity of melasma and sleep quality, and the severity of melasma between life quality of melasma on these patients.. Seventy patients who are diagnosed with melasma were taken to this study. Such datas as the function of melasma and age-education statues of these patients were prepared, and these datas were recorded in data forms. The severity of this disease of these patients was calculated and recorded with Melasma Areas and Severity Index (MASI). Lesions of these patients were classified with wood lamp. Pittsburgh Sleep Quality Index and Melasma Life Quality Measurement were applied to the patients, and calculated studies were recorded. As comparing life quality and sleep quality with the severity of melasma disease on these patients, any significant statistical difference could not found(p=0.435, p=0.229). A weak correlation between education statues of these patients and MYKO was determined(p=0.005, r=0.333) As a result, it can be said that the severity of melasma does not influence life quality and sleep quality