Sarkomatoid karsinom hastalarında FDG PET-BT metabolik volümünün prognostik açıdan karşılaştırılması
- Tez No: 752315
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTÜRK FINDIK, DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Dev hücreli karsinom, iğsi hücreli karsinom, pozitron emisyon tomografi, pulmoner sarkomatoid karsinom, pleomorfik karsinom, karsinosarkom, pulmoner blastoma, nüks, lenf nodu, Giant cell carcinoma, spindle cell carcinoma, positron emission tomography, pulmonary sarcomatoid carcinoma, pleomorphic carcinoma, carcinosarcoma, pulmonary blastoma, recurrence, lymph node
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Amaç Pulmoner sarkomatoid karsinomlar, iğsi veya dev hücrelerle karakterize bir sarkomatoid bileşen içeren çok çeşitli neoplazmaları kapsayan bronkopulmoner sistemin nadir tümörleridir. 2015 Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırma sistemine göre, Puloner sarkomatoid karsinomlar; pleomorfik karsinom, dev hücreli karsinom, iğsi hücreli karsinom, karsinosarkom ve pulmoner blastoma olmak üzere beş patolojik alt tip içerir. Bu tümörler agresif, heterojen ve pleomorfizim nedeniyle kötü diferensiye olarak kabul edilir. Tümör hücrelerinin canlılığı ve metabolik görüntüleri bir glukoz analoğu olan ve hücre içinde metabolize olmadan tutulan flor-18 işaretli flor-2-deoksiglukoz sayesinde pozitron emisyon tomografide malign tümör hücrelerinin yüksek glukoz afinitesi ile alınabilmektedir. Pulmoner sarkomatoid karsinomlarda Pozitron Emisyon Tomografisi- Bilgisayarlı Tomografi' de lezyonlar genellikle periferik olup güçlü fiksasyona sahiptir ve Flor-18 İşaretli Florodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi' nin faydasına ilişkin çalışmaların sayısı oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, merkezimizde tanı ve tedavi uygulanmış Pulmoner sarkomatoid karsinomların klinik ve radyolojik özelliklerini, pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarlı tomografi' de SUVmax ve metabolik volümün sağkalım üzerine etkisini ve patolojik tutulum ile korelasyonunu araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereç T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Ocak 2011 ile Aralık 2020 tarihleri arasında Pulmoner sarkomatoid karsinom nedeniyle 84 hasta tedavi ve takip edildi. Bu hastalardan 55 hastanın bilgilerine ulaşılmış olup çalışmamıza dahil edildi. Hastaların bilgisayar ortamındaki bilgileri ve arşiv dosyaları incelenerek operasyon anındaki yaşı, cinsiyeti, ek hastalık öyküsü, yatış süresi, yapılan operasyon, tümörün histopatolojik tanısı, hastalığın evresi, tümörün bulunduğu taraf, tümörün yerleşim yeri, plevral kalınlaşma, plevral temas, plevra invazyonu varlığı, Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi' de tümörün boyutu, SUVmax, SUVmean ve MTV değerleri, Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi' de lenf nodlarının tutulumu, milimetrik akciğer nodülleri, metastaz valığı, operasyon sonrası Kemoterapi/Radyoterapi öyküsü, lokal nüks, uzak organ metastazı, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü' nün 2015' te tekrar düzenlenen akciğer tümörleri histolojik sınıflaması esas alınarak hücre tipleri patoloğumuz tarafından belirlenip kaydedildi ve 8. TNM Evreleme Sistemine göre evrelenme yapılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, tümörün özellikleri ve Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi değerleri ile nüks arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular Çalışmaya 55 hasta dahil edilmiş olup, bu hastaların 40' ı opere edilebildi. 2 hasta evre 2B ve evre 1B olup operasyonu reddetmiş, 7 hasta evre 4B, 2 hasta evre 4A, 1 hasta evre 3B ve 3 hasta evre 3A olup neoadjuvan sonrası nüks geliştiği görüldü. Çalışmaya alınan 55 hastanın 44'ü (%80) erkek ve 11'i (%20) kadın olarak kaydedildi. Hastaların yaş ortalaması 64 olup en küçük yaşın 56, en büyük yaşın 72 olduğu tespit edildi. Çalışmaya alınan hastaların %58.2' sinde ek hastalık mevcuttu. Bu hastaların PET-BT' de ortalama SUVmax 13.83 (9.7-21.8), SUVmean 5.52 ( 4.4-7.7), MTV 71.8 (30.9-189) ve ortalama tümör boyutu 5.6 cm (3.7-7.6) olarak geldi. Opere edilen 40 hastanın Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi' de ortalama SUVmax 13.12 (9.4-21.2), SUVmean 5.29 (4.42-8.32), MTV 54.9 (29.4-137.3) ve tümör boyutu ortalama 5.25 cm (3.5-7) olarak geldi. Opere edilen hastalarda Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi' de metabolik aktivite tutulumlarının ( SUVmax, SUVmean ve MTV) genel sağkalıma, hastalıksız sağkalıma ve nüks açısından anlamlı ilişkisi bulunmadı. Opere edilen hastaların 22' sinde lenf nodu tutulumu olup bunlardan 16' sı N1' sı ve 6' sı N2 lenf nodları idi. Genel sağkalımda PET-BT' de lenf nodu tutulumu anlamlı bulunmadı ancak hastalıksız sağkalımda PET-BT' de N1 lenf nodu tutulumu anlamlı geldi (p: 0.025). Postoperatif lenf nodu tutulumlar N1'in (n: 13) genel sağkalım ve hastalıksız sağkalıma etkisi anlamlı bulundu ( sırasıyla p: 0.01, p: 0.027). Postoperatif N2 lenf nodu tutulumu olan 5 hastanın ise genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım açısından istatistiksel düzeyde anlamlı bulunmadı (sırasıyla p: 0.5, p: 0.6). Opere edilen hastaların 2' sinde (%5) lokal nüks, 14' ünde (%35) uzak organ metastazı ve 5'inde (%12.5) de hem lokal nüks hem de uzak organ metastazı görüldü. Tüm hastaların median takip süresi 24 aydı. Lokal nüksün genel sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı (p: 0.04) olup hastalıksız sağkalımda anlamlı ilişkisi bulunmadı (p: 0.2). Uzak organ metastazının ise hem genel sağkalıma hem de hastalıksız sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu ( sırasıyla p: 0.012, p: 0.003). Sonuç Sonuç olarak, tümör boyutları, histopatoloji, patolojik evre ve nüks paterni açısından Florodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi' de metabolik aktivite tutulumları açısından hiçbir fark bulunmadı. TNM evresi, cerrahi rezeksiyon, lenf nodu invazyon, SUVmax, SUVmean ve MTV değerlerinin Pulmoner sarkomatoid karsinomda uzun süreli sağkalımı etkilemediği görüldü. Postoperatif lenf nodu tutlumu, lokal nüks ve uzak organ metastazlarının Pulmoner sarkomatoid karsinomda prognoza etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim Pulmonary sarcomatoid carcinomas are rare tumors of the bronchopulmonary system that encompass a wide variety of neoplasms containing a sarcomatoid component characterized by spindle or giant cells. According to the 2015 World Health Organization classification system, pulmonary sarcomatoid carsinoma includes five pathological subtypes; pleomorphic carcinoma, spindle cell carcinoma, giant cell carcinoma, carcinosarcoma, and pulmonary blastoma. Due to pleomorphism, these tumors are considered poorly differentiated, aggressive, and heterogeneous. Due to the high glucose affinity of malignant tumor cells, 18F-Fluorodeoxyglucose, a glucose analog retained in the cell without being metabolized, can evaluate tumors' cell viability and metabolism and take metabolic images with positron emission tomography. However, lesions of pulmonary sarcomatoid carsinomas on positron emission tomography-computed tomography are usually peripheral and strongly fixated, and the number of studies on the benefit of 18F-Fluorodeoxyglucose positron emission tomography-computed tomography is minimal. This study aimed to investigate the clinical and radiological features of pulmonary sarcomatoid carsinomas diagnosed and treated in our center, the effect of SUVmax and metabolic volume in positron emission tomography-computed tomography on survival, and its correlation with pathological fluorodeoxyglucose uptake involvement. Material and methods Eighty-four patients were treated and followed up due to PSK between January 2011 and December 2020 at Republic of Turkey Health Sciences University, Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital. Of these patients, information on 55 patients was obtained and included in our study. By examining the information and archive files of the patients in the computer environment, age at the time of operation, gender, additional disease history, hospitalization period, the operation performed, histopathological diagnosis of the tumor, stage of the disease, the site of the tumor, location of the tumor, pleural thickening, pleural contact, presence of pleural invasion, Tumor size, SUVmax, SUVmean and MTV values in positron emission tomography-computed tomography, lymph node involvement in positron emission tomography-computed tomography, millimetric lung nodules, presence of metastases, postoperative chemotherapy/radiotherapy history, overall recurrence, local recurrence, distant recurrence, disease-free survival, and overall survival was determined. In addition, based on World Health Organization's histological classification of lung tumors, which was revised in 2015, cell types were determined and recorded by our pathologist, and staging was performed according to the 8th TNM Staging System. The demographic characteristics of the patients, the characteristics of the tumor, and the relationships between positron emission tomography-computed tomography values and recurrence were statistically evaluated. Results Fifty-five patients were included in the study, and 40 of these patients could be operated. 2 patients were stage 2B and stage 1B and refused the operation, 7 patients were stage 4B, 2 patients were stage 4A, 1 patient was stage 3B and 3 patients were stage 3A, and recurrence was observed after neoadjuvant. Of the 55 patients included in the study, 44 (80%) of these patients were male, and 11 (20%) were female. The mean age of the patients was 64, the youngest age was 56, and the oldest was 72. Different diseases were present in 58.2% of the patients included in the study. In positron emission tomography-computed tomography of these patients, the mean SUVmax was 13.83 (9.7-21.8), SUVmean 5.52 (4.4-7.7), MTV 71.8 (30.9-189), and mean tumor size was 5.6 cm (3.7-7.6). The mean SUVmax was 13.12 (9.4-21.2), SUVmean 5.29 (4.42-8.32), MTV 54.9 (29.4-137.3), and the mean tumor size was 5.25 cm (3.5-7) in positron emission tomography-computed tomography of 40 surgically operated patients. Metabolic activity involvements (SUVmax, SUVmean, and MTV) in positron emission tomography-computed tomography were not significantly associated with overall survival, disease-free survival, and recurrence in operated patients. Twenty-two of the operated patients had lymph node involvement, of which 16 were N1, and 6 were N2 lymph nodes. In general survival, lymph node involvement in positron emission tomography-computed tomography was not significant, but N1 lymph node involvement in positron emission tomography-computed tomography was significant in disease-free survival (p: 0.025). The effect of postoperative lymph node involvement N1 (n: 13) on overall survival and disease-free survival was significant (p: 0.01, p: 0.027, respectively). In 5 patients with postoperative N2 lymph node involvement, it was not statistically significant in terms of overall and disease-free survival (p: 0.5, p: 0.6, respectively). Local recurrence was observed in 2 (5%) patients, distant recurrence was observed in 14 (35%), and both local and distant recurrence was observed in 5 (12.5%) patients. The median follow-up period of all patients was 24 months. The effect of local recurrence on overall survival was statistically significant (p: 0.04), but no significant correlation was found in disease-free survival (p: 0.2). The effect of distant recurrence on overall and disease-free survival was statistically significant (p: 0.012, p: 0.003, respectively). Conclusion In conclusion, no difference was found in metabolic activity uptake in fluorodeoxyglucose positron emission tomography-computed tomography in terms of tumor sizes, histopathology, pathological stage, and recurrence pattern. TNM stage, surgical resection, lymph node invasion, SUVmax, SUVmean, and MTV values did not affect long-term survival in pulmonary sarcomatoid carsinoma. Postoperative lymph node involvement and local and distant recurrences were found to be effective in prognosis in pulmonary sarcomatoid carsinoma.