Maksillanın geride konumlandığı erişkin iskeletsel sınıf III bireylerde maksillanın cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi ve mini vidalardan uygulanan intermaksiller elastikler ile ilerletilmesi
Maxillary advancement in adult class III retrognathie superior patients by surgically assisted rapid maxillary expansion accompanied with intermaxillary elastics applied through mini screws
  1. Tez No: 351442
  2. Yazar: BAHMAN SHAHBAZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TUBA ALTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf III malokluzyon, çenelerarası sınıf 3 elastik, maksiller transversal yetmezlik, maksiller genişletme, maksiller retrüzyon, maksiller ilerletme, SARME, mini vida, Class III malocclusion, intermaxillary Class III elastics, maxillary transversal deficiency, maxillary expension, maxillary retrusion, maxillary advancement, SARME, mini-screws
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı, erişkin bireylerde iki aşamalı cerrahi müdahale ile tedavi edilebilecek maksiller genişletme ve ilerletmenin eş zamanlı olarak SARME ve çenelerarası Sınıf III elastik uygulaması ile elde edilip edilemeyeceğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla çalışmamıza Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na sınıf III maloklüzyon tedavisi amacı ile başvurmuş, şiddetli maksiller transversal yetmezliğin yanı sıra ortognatik cerrahi sınırında maksiller geriliği bulunan, gelişimin son aşamalarında veya tamamlamış 1 kadın, 14 erkek toplam 15 birey dahil edilmiştir. Araştırmamızın radyolojik incelemeleri bu bireylere ait toplam 45 lateral sefalometrik ve 45 posteroanterior radyografi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmamıza dahil olan 15 bireye genel anestezi altında SARME cerrahisi uygulanmıştır (H.A.K. ve ekibi tarafından). Operasyon sırasında pterygomaksiller bağlantıda osteotomi yapılmıştır. Bireyler hala anestezi altındayken tüm yüzeyleri akril kaplı Hyrax-tipi maksiller genişletme apareyleri ile sağ ve sol mandibuler kanin ve birinci premoların kökleri arasına 1.6 mm çap ve 8 mm uzunluğundaki mini vidalar yerleştirilmiştir (B.S. tarafından). Operasyondan 24 saat sonra genişletmeye (günde 2 tur) ve genişletme apareyi ve mini vidalar arasına uygulanan çenelerarası sınıf 3 elastikler ile maksiller ilerletmeye (500 gram elastik kuvveti) başlanmıştır. Aktif genişletme süresi 2 haftadır. Operasyonu takiben 90. güne kadar aparey pasif olarak ağızda tutulmuş, elastikler aparey üzerinden uygulanmaya devam edilmiştir. Daha sonra sabit tedaviye geçilmiş ve elastikler maksiller molar ve premolar dişler ile mini vidalar arasında uygulanmıştır. Aktif genişletme ve genişletmenin pekiştirmesi sonuna kadar geçen süre ortalama 3 ay, sabit tedavi sonuna kadar geçen süre ortalama 12 aydır. Çalışmamızda yer alan her birey için ortalama tedavi süresi 15 aydır. Bireylerden tedavi başı (T1), genişletme ve pekiştirme sonu (T2) ve sabit tedavi sonu (T3) dönemlerinde radyografik kayıtlar alınmıştır. Sefalometrik analizler sonucunda, SARME ile iskeletsel ve dişsel seviyede etkili ve kalıcı maksiller genişleme elde edildiği gösterilmiştir. Buna ilave olarak, SARME ve sınıf 3 elastik uygulaması ile maksillanın ileri yönde hareketinin de mümkün olduğu, ancak bu yöntemin sadece seçilmiş sınır sınıf 3 maloklüzyona sahip bireylerde uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Özellikle anterior nazal spina ve orta yüz yumuşak doku ölçümlerinde istatistik olarak anlamlı düzeyde iyileşme rapor edilmiştir. Cerrahi sırasında pterygomaksiller bağlantının ayrılmasının maksillanın ileri yönde hareketine olumlu bir etkisinin olmadığını gözlenmiştir. Maksillanın ilerletilmesinin sabit tedavi aşamasında da devam ettiği, tedavinin hiçbir aşamasında istenmeyen maksilla ve mandibula rotasyonlarının ortaya çıkmadığı kaydedilmiştir. Bireylerin tümünde istatistik olarak anlamlı seviyede olumlu yumuşak doku değişiklikleri izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to observe if we could achieve maxillary expansion and advancement results as we do with two-staged surgical approaches, by using SARME and intermaxillary Class III elastic applications simultaneously. In order to investigate this hypothesis, we recruited a total number of 15 patients (1 female and 14 male) who referred to Ankara University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics with Class III malocclusion complaints and have severe transversal maxillary deficiency alongside with retrognathie superior at the borderline of orthognathic surgery. The patients included in this study are either at the latest stages of their growth period or completed. For radiographic examinations, a total number of 90 radiographs (45 lateral sephalometric and 45 posteroanterior) were obtained from patients. Each of our patients had a SARME surgery applied by H.A.K. and his team under general anesthesia. During the surgery, an osteotomy procedure has been performed at the pterygomaxillary junction. Each patient have received a mini-screw (diameter of 1.6mm, and length of 8 mm) between the roots of their mandibular canines and first premolars, and also full covarega acrylic coated Hyrax-type extension appliances (performed by B.S.) while they were stil under anesthesia. Twenty-four hours post-operatively, expension (2 turns per day) and maxillary advancement (by using intermaxillary Class III elastics attached to mini-screws, 500g elastic force) processes have been started. Active expansion process continued for two weeks. Following this period, appliances have been kept passively for 90 days post-operatively and elastics were continued to be applied on the appliances. Then, patients have been switched to fixed appliance treatment and elastics have been applied between maxillary molar-premolar teeth and mini-screws. Active expansion and retention of expansion period took place for about 3 months, while fixed treatment period lasted for about 12 months. In this study, average overall treatment time for our patients was 15 months. Radiographic examinations have been made at the beginning of treatment (T1), at the end of retention of expansion period (T2) and at the end of fixed appliance treatment (T3). Findings of sephalometric radiographs have shown that permenant and efficient maxillary expansion have been obtained at both skeletal and dental levels with SARME technique. In addition, there are evidences that suggest maxillary advancement is possible with SARME and Class III elastic appliances. However, we concluded that these techniques should have only been used on chosen border Class III malocclusion cases. Statistically significant improvements are reported especially on the anterior nasal spine and mid-facial soft tissue measurements. Osteotomies of the pterygomaxillary junction have shown no positive effects on the advancement of the maxilla. Evidence showed us that maxillary advancement continued during the fixed treatment period and undesired rotations of maxilla or mandibula have not occured. All of the patients included in this study have shown statistically significant improvements in soft tissue changes.