Karahanlı Türkçesinde kelime grupları
Word groups of Karakhanid Turkish
  1. Tez No: 351478
  2. Yazar: ASLI ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN TABAKLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Grupları, Karahanlı Türkçesi, Kutadgu Bilig, Divanü Lügati't-Türk, Atebetü'l-Hakayık, Word Groups, Karakhanid Türkish, Kutadgu Bilig, Divânü Lügati't-Türk, Atebetü'l-Hakayık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Karahanlı Türkçesinde Kelime Grupları adlı tezimizde, Orta Türkçe?nin ilk safhasını oluşturan Karahanlı Türkçesindeki kelime gruplarını ve cümle içinde kullanılışlarını devrin temel eserlerini esas alarak incelemeye çalıştık. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde üzerinde çalışılan eserler hakkında genel bilgiler verilmiş ve ikinci bölümde kelime grupları hakkında genel bir bilgi verilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın asıl kısmını teşkil eden üçüncü bölümde ise Karahanlı Türkçesinde kelime gruplarını ve cümle içinde kullanılışlarını içermektedir. Son bölümde de sonuç verilmiştir.Çalışmamızda Kutadgu Bilig ve Atebetü?l-Hakayık?ın tamamı, Divânü Lügati?t-Türk?teki şiir parçaları esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis with the name of Word Groups of Karakhanid Türkish, we tried to research the word groups and their using in sentences that had been used in the first phase of Middle Türkic which referred to as Karakhanid Türkish. The texts that we searched are the greatest texts in this term.There are three section in this thesis. In the first of the study we tried to give general information about texts that we studied. After this, in the second section general introductions about word groups have given. Third section that is the main section of our study includes word groups and their using in sentences in the term of Karakhanid Türkish. At the end we gave the results of the study.In this study we searched poets of Kutadgu Bilig, Divânü Lügati?t-Türk and Atebetü?l-Hakayık.