Elif Şafak'ın Aşk adlı romanındaki kelime gruplarının incelenmesi
The exami̇nation of word groups i̇n Aşk by Eli̇f Şafak
- Tez No: 466425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Elif Şafak, Aşk, kelime, kelime grupları, Eilf Şafak, Aşk, Word, Word Groups
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 978
Özet
Bu çalışmada, Elif Şafak'ın Aşk adlı romanında geçen kelime grupları incelenmiştir. Bu tezde Türkiye Türkçesinde bulunan kelime grupları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Kelime gruplarının sıralanışı ve sınıflandırılmasında Prof. Dr. Leylâ Karahan'ın Türkçede Söz Dizimi adlı kitabı esas alınmıştır. Girişte çalışmanın amacı, yöntemi ve sınırlılıkları verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Elif Şafak'ın hayatı, eserleri ve Aşk adlı romanı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kelime grupları hakkında mevcut kaynaklara dayanarak tanımlara ve kelime grubu sınıflandırmalarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümü ise Elif Şafak'ın Aşk adlı romanında yer alan kelime grupları ele alınmıştır. Bu çalışmada incelenen kelime grupları sırasıyla şunlardır: İsim tamlaması, sıfat tamlaması, sıfat-fiil grubu, isim-fiil grubu, zarf-fiil grubu, tekrar grubu, edat grubu, bağlama grubu, unvan grubu, birleşik isim grubu, ünlem grubu, sayı grubu, birleşik fiil ve kısaltma grupları.
Özet (Çeviri)
In this study, word groups in Elif Şafak's novel named Aşk were analyzed. İn this thesis, the word groups in Turkish have been studied in details. İn categorization and classification of the word groups was predicated Türkçede Söz Dizimi written by prof. Dr. Leyla Karahan upon. The aims, methods and restrictions of the study were given at the entrance. The information about Elif Şafak's life, works and novel named Aşk was given in the first chapter of the study. İn the secend chapter, both description of the word groups with respect to current resonces and classifications of the word groups were taken place. İn the third chapter, the word groups from Aşk by Elif Şafak are analyzed. The word groups which has studied are seqentially as follows: Noun phrase, adjective phrase, participle phrase, infinitive phrase, gerundium phrase, repetitions, prepositional phrase, conjunctional phrase, title phrase, compound noun phrase, exclamation phrase, number phrase, compound verb and abbreviation phrases.