Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere uygulanan farklılaştırılmış Türkçe öğretim uygulamalarının etkililiğinin sınanması
Examining the effect of the differentiated Turkish teaching applications for on gifted and talented students
- Tez No: 351534
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DAVASLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocuklar, Farklılaştırılmış Türkçe Öğretim Uygulamaları, Yazma Becerileri, Birleştirilmiş Program Modeli, Akıl Yürütme Modeli, Gifted and Talented Children, Differentiated Turkish Teaching Applications, Writing Skills, Integrated Program Model, Reasoning Model
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu araştırmada, Türkçe dersi için hazırlanmış farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin akıl yürütme ve yazma becerilerine yönelik olarak dili kullanmaya, yaratıcı yazma, öyküleyici yazma ve betimsel yazma becerilerine, bilişsel beceri gelişimine ve başarıya etkisi sınanmıştır. Bu amaçla, ?Değişim Örüntüleri? isimli yazınsal analizleri içeren farklılaştırılmış program Türkiye'de uygulanmak üzere uyarlanmış ve içerisine temalara uygun yaratıcı yazma etkinlikleri eklenerek üstün zekâlı ve yetenekli öğrenciler için bir ünite programı oluşturulmuştur.Araştırmadaki çalışma grubu Düzce İli ilköğretim okullarında eğitim alan üstün zekâlı ve yetenekli öğrenciler arasından seçilmiştir. Çalışma grubunda Düzce BİLSEM'e devam eden, 10?11 yaş grubunda üstün yetenekleri belirlenmiş 11 deney, 11 kontrol grubu öğrencileri yer almaktadır. Deney grubu ve kontrol grubunu denkleştirmede RAM'ın uyguladığı WISC-R, Kaliforniya Başarı Testleri, Bilişsel Beceri Ölçeği, Yazma Becerilerini Değerlendirme Ölçeği ve Yaratıcı Yazma Ölçeği puanları kullanılmıştır. Aynı zamanda bu testler, deney ve kontrol grubu öğrencileri için ön test ve son test olarak da kullanılmıştır. Grupların denkleştirilmesinden sonra deney grubu öğrencilerine farklılaştırılmış ?Değişim Örüntüleri? programı etkinlikleri araştırmacı tarafından uygulanırken, kontrol grubu öğrencileri BİLSEM'deki var olan öğretmenlerinin uyguladığı, müdahale edilmeyen öğretim programı ile derslerine devam etmişlerdir.Araştırma kapsamında öğretim uygulamalarının etkililiğini sınamak için uygulanan son testlerden sonra elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere uygulanan farklılaştırılmış Türkçe öğretim uygulamaları, öğrencilerin bilişsel beceri düzeylerini, başarı düzeylerini ve yazma becerilerini anlamlı düzeyde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of the differentiated teaching applications designed for Turkish language courses on gifted and talented students' use of language regarding their skills of reasoning and writing, on their skills of creative writing, narrative writing, descriptive writing, cognitive skill development and their success. For this purpose, the differentiated program involving the literary analyses called“Patterns of Change”was adapted with an aim to apply it in Turkey and creative writing activities convenient with the themes were added; thus a program of units was designed.The study group in this research was selected among the gifted and talented students, studying at primary schools of Düzce city. There were 11 test group students attending BİLSEM (Sciences and Arts Center) whose skills were identified and 11 control group students in the study group. WISC-R applied by Counseling and Research Centers, California Achievement Tests (CAT/5), Test of Cognitive Skills (TCS-2), CTB Writing Assessment and Creative Writing Scale grades were used in the equalization of the test group and the control group. At the same time, these tests were used as pretests and posttests for the test group and control group students. After the equalization of the groups, the activities of differentiated“Patterns of Change”program were applied to the test group students by the researcher while the control group students continued their courses with the uninterrupted education program applied by their current teachers at BİLSEM.Mann Whitney-U Test, Wilcoxon Signed Rank Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used in the statistical analysis of the data obtained after the final tests carried out in order to examine the efficiency of the program applied within the scope of the study.According to the findings of the study, the differentiated Turkish languageeducation program, applied to the gifted and talented students, affected thestudents' cognitive skill levels and their writing skills significantly.