Stratejik bir değer olarak iletişim yönetimi: Kamu diplomasisi bağlamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı üzerine bir inceleme
Communication management as a strategic value: A review on the directorate of Communications of Presidency in the context of public diplomacy
  1. Tez No: 776744
  2. Yazar: ÖMER CENAP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İletişim, Kamu Diplomasisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Strategic Communication, Public Diplomacy, Communications Directorate of Presidency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Günümüz dünyasında uluslararası ilişkilerin hem temel belirleyicisi ve hem de en önemli gücü haline gelen stratejik iletişim yönetimi bağlamında kamu diplomasisi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmada, Türkiye'nin uluslararası alanda stratejik iletişim yönetimini koordine etmek üzere kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının ne tür kamu diplomasisi faaliyetlerini yürüttüğünün betimleyici bir yaklaşımla tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin yönetilmesi, yürütülmesi ve yönlendirilmesi noktasında en başta gelen kurumlarından biri olan İletişim Başkanlığının bu çerçevede ele alınıp incelenmesi ve literatürde bu bağlamda konunun daha önce hiç ele alınmamış olması nedeniyle önemli ve özgündür. Çalışmada, İletişim Başkanlığının 24 Temmuz 2018-19 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapmış olduğu ve resmi web sitesinde yayınladığı 'Duyuru ve Faaliyetler' betimleyici bir yaklaşımla niceliksel içerik analizine tabii tutularak incelenmiştir. Kurumun, toplam 295 adet duyuru ve faaliyet gerçekleştirdiği verisine ulaşılmıştır. Bu etkinlikler, 7 farklı kategoriye ayrılarak en önemli görülen faaliyetler, stratejik iletişim bağlamında kamu diplomasisi açısından irdelenerek analiz edilmiştir. Ayrıca, derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yapılandırılmış soru formu aracılığıyla İletişim Başkanlığının Kamu Diplomasisi, Basın ve Yayın, Halkla İlişkiler daire başkanlıkları ile görüşme gerçekleştirilerek söz konusu birimlerin stratejik iletişim bağlamında kamu diplomasisine bakış açıları, şu anki mevcut durumları ve ileriye dönük politikaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, stratejik iletişim bileşenlerinin kamu diplomasisi faaliyetlerinde yoğun bir şekilde kullanıldığı ve bu faaliyetlerin stratejik iletişim kullanım alanlarından medya alanı ile kamu yönetimi alanında ağırlıkla gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the context of strategic communication management, which has become both the main determinant and the most important power of international relations in today's world, public diplomacy is the subject of this study. In this context, the aim of this study is to determine with a descriptive approach what kind of public diplomacy activities the Presidency Communications Directorate, which was established to coordinate Turkey's strategic communication management in the international arena, carries out. The study is important and unique because the Directorate of Communications, one of the leading institutions in Turkey's management, execution, and direction of public diplomacy activities and is handled and analyzed within this framework and the subject has never been discussed in this context before in the literature. In the study, the 'Announcement and Activities' made by the Directorate of Communications between July 24, 2018-19 August 2022 and published on the official website were analyzed with a descriptive approach and subjected to quantitative content analysis. It was seen that the institution carried out a total of 295 announcements and activities. These activities were divided into 7 different categories and the most important activities were analyzed in terms of public diplomacy in the context of strategic communication. In addition, interviews with the Public Diplomacy, Press and Broadcasting, and Public Relations departments of the Directorate of Communications were conducted through a questionnaire structured using in-depth interview technique, and the perspectives of these units on public diplomacy in the context of strategic communication, their current situation and forward-looking policies were tried to be revealed. According to the findings, it was determined that the components of strategic communication are used intensively in public diplomacy activities and these activities are mostly realized in the field of media and public administration, which are among the areas of strategic communication usage.