İdarenin eylemlerinden kaynaklanan sorumluluğu
Liability of administration arising from actions
  1. Tez No: 351548
  2. Yazar: MEHMET AKİF BARDAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHREDDİN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdarenin Mali Sorumluluğu, Hizmet Kusuru, Kusursuz Sorumluluk, İdari Eylem, Maddi Zarar, Manevi Zarar, İlliyet Bağı, Hukuka Aykırılık Bağı, Tazminat Davası, Tam Yargı Davası, Administrative Liability of Torts, Fault of Servie, Liability without Fault, Administrative Action, Material Damage, Immaterial Damage, Causal Link, Illegality Bond, Action for Compensation, Full Remedy Action
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
İdare, Devletin diğer organlarından farklı olarak eylemde bulunma yetkisiyle donatılmıştır. Bu nedenle bireyler ve grupları, kamusal faaliyetlerin icra edilmesi sırasında, idare ile sürekli olarak karşı karşıya gelirler.Bireyler idarenin eylemlerinden ve eylemde bulunmaması dolayısıyla zarara maruz kalabilirler. Bu zararlar maddi olabileceği gibi manevi nitelikte de olabilir. Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri bu zararlar dolayısıyla uğranılan bireysel kayıpları tazmin etmekle yükümlüdürler.Bireyler, idarenin özel hukuka tabi faaliyetleri dolayısıyla, idareyi adliye mahkemelerinde dava edebilirler. Buna karşın idare, kamu gücü ayrıcalıklarından kaynaklanan faaliyetleri dolayısıyla idare mahkemelerince yargılanmalıdır.İdari sorumluluğun hukuki esasları“hizmet kusuru”ve“kusursuz sorumluluk”şeklindedir. Bu esaslar özel hukuktaki sorumluluk esaslarından daha geniş bir uygulama alanına sahiptir.Adliye mahkemeleri, taraflarca getirilme ilkesi nedeniyle, sadece şekli gerçeğe ulaşabilirler. Buna mukabil idare mahkemeleri re'sen araştırma ilkesi nedeniyle maddi gerçeğe ulaşabilirler. Bu nedenle bireyler idari yargı mercilerinde gerçek tatmine ulaşabilirler.
Özet (Çeviri)
Unlike other branchs of The State, administrative bodies are equipped with competence to act. Because of that competence, individuals and groups are constantly faced with administration, during the execution of public activities. Individuals may be damaged due to actions or inaction of administration. These damages may be material, can also be non-material. Where the causal link between the scope of administration and these damages, The State or the other public personalities are obligated to compensate losses caused from these damages.Individuals can sue administration in the ordinary courts, in the activity of administration is subjected to private law. In the activity related to prerogatives of public puissance, administration have to be proceded by administrative courts.The legal basis of administrative liability are“fault of service”and“responsability without fault”. These basis have wider field than private resposability has.Ordinary courts can figure out only formal truth, because all evidence must be declared by the parties of the case. Otherwise administrative courts can investigate all evidence ex-officially, so they can figure out real truth. Because of that matter individuals can be satisfied by administrative jurisdiction.