Uluslararası ve ulusal sağlık sisteminde yerel yönetimlerin yeri
Place of local goverments in national and international health care system
  1. Tez No: 351549
  2. Yazar: EMİNE ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sağlık Sitemleri, Ulusal Sağlık Sistemleri, Yerel Yönetimler, International health care system, the National Health System, Local Authorities
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın konusu vatandaşın ulaşabileceği en yakın kamu kuruluşu olan yerel yönetimlerin sağlık kapsamında beklenti ve algılarının karşılaştırılması, sağlık beklentileri ve bu beklentiler içinde yerel yönetimlerin ulusal ve uluslararası düzeyde dünyadaki en iyi modelleri örnek alarak gerçekleştirilmesi, mevzuat oluşturması, aktif olarak yer alması için gerekli çalışmalar ele alınmıştır. Yapılan araştırmalar incelendiğinde sağlık sektöründe uluslararası ve ulusal sağlık sistemlerinde yerel yönetimlerin yeri ile ilgili yayınlanmış bir tez çalışmasına rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmada yerel yönetimlerin uluslararası ve ulusal sağlık sistemlerinde yerinin belirlenmesi ve Türkiye'de neler yapılabilirliği amaçlanmıştır. Tez dört bölümden meydana gelmiştir: •Birinci bölümde; uluslararası sağlık sistemleri genel bilgileri, •ikinci bölümde ulusal sağlık sistemi, •üçüncü bölümde yerel yönetimlerle ilgili genel bilgileri verilmiştir. •Dördüncü bölümde ise 4 farklı ilçede yapılan belediye beklenti ve algılarının karşılaştırılması, sağlık beklentilerinin farklılıkları, bu farklılıkların nedenleri ve katılımcıların memnuniyeti araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scope of this study is a comparison between citizens expectations and perceptions to a closest local governments health service; for those expectations and local managements national and international place; take the best models in the world an example to create legistation and realization is the necessary studies discussed. The Studies have examined the“health care industry with a lot of local governments on the international and national health systems”not encountered a published thesis. Therefore, the study of international and national health systems determine the position of local governments in Turkey and the feasibility of what is intended. Thesis consists of four chapters: •In the first chapter the general knowledge of international health care systems, •the second part, a national health care system, •The third chapter provides general information about the local government, •In the fourth chapter contains a study for 4 municipal district comparison of the differences in health expectations, satisfaction of the participants for different expectations and perceptions and investigated the reasons for these differences.