Avrupa Birliği çerçevesinde Türkiye'de Genel Sağlık igortası uygulaması
Application of General Health Insurance in Turkey within the framework of the European Union
  1. Tez No: 351550
  2. Yazar: RAMAZAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik, Avrupa Birliği, General health Insurance, Social Security, European Union
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 453
Özet
Bu çalışmanın amacı; ülkemizde 01.10.2008 tarihinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile uygulanmaya başlanan genel sağlık sigortası sistemini Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak sunmak, bu sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak ve etkinliğini artırmak için yapılması gerekenleri belirtmektir. Çalışmanın birinci bölümünde sağlık ve sosyal güvenlik kavramları sunulmuş, sağlık hakkı ve dünyada uygulanan sağlık sistemleri üzerinde durulmuştur. Konuya bütüncül ve objektif bakabilmek için çalışmanın ikinci bölümünde Avrupa ülkelerindeki sağlık sigortası uygulamaları ile ilgili bilgiler verilmiş; bu sayede ülkemiz uygulamalarının Avrupa çerçevesindeki durumunun analizine zemin hazırlanırken, diğer sistemlerin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgiler verilerek ülkemiz uygulamalarına katkı sağlayacak yönleri belirlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ülkemizdeki güncel genel sağlık sigortası uygulamaları ayrıntılı olarak, tarihsel süreci ile birlikte anlatılarak konu mali açıdan analiz edilmiş ve Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde, ülkemizde halihazırda uygulanmakta olan genel sağlık sigortası sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve etkinliğini artırmak için yapılması gerekenleri içeren alternatif model önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain health insurance system of our country in comparison with European Union countries. In our country, the system entered into force with the law numbered 5510 Law Of Social Insurance And General Health Insurance in the history of 01.10.2008. The aim of this study is also to ensure sustainability and to indicate what needs to be done to improve the effectiveness and to ensure the continuity of the our system. In the first section of the study; health and social security concepts is presented. In this section also, the right to health and health systems practiced around the world is focuses on.) in the second section; Information is given about health insurance in the European countries with information from the data to look at holistic and objective; in this way, our system is preparing for the State of analysis of the European framework of ground, And also; advantages and disadvantages of other systems will contribute to our country by giving information about the applications identified aspects. In the third part of the study is in the current general health insurance applications, introduce the topic in detail, together with the historical process of financial analysis has been made of comparisons with the countries of the European Union. The result section of the study, , to ensure the sustainability of the general health insurance system which is currently being implemented in our country, and proposes an alternative model with what needs to be done to increase the effectiveness and to ensure the continuity of the our system.