Sosyal sermayenin bilgi paylaşma tutumuna etkisi: Motivasyonun bu etkideki rolü üzerine bir araştırma
The effect of social capital on knowledge sharing attitude: A research on the role of motivation in this effect
- Tez No: 351551
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, bilgi paylama tutumu, motivasyon, içsel motivasyon, dışsal motivasyon, social capital, knowledge sharing attitude, attitude towards knowledge sharing, motivation, external motivation, internal motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Yönetim ve Organizasyon literatüründe sosyal sermaye, bilgi paylaşma tutumu ve motivasyon kavramları üzerine yapılmış birçok çalışma bulunması, bu kavramların organizasyonlar için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan dolayı bu tezde; sosyal sermayenin bilgi paylaşma tutumu üzerindeki etkisinde motivasyonun aracılık rolünü araştırmak amaçlanmıştır. Ayrıca çalışanların demografik özellikleri açısından sosyal sermaye, bilgi paylaşma tutumu ve motivasyonlarında bir farklılık olup olmadığının araştırılması bu tez çalışmasının bir diğer amacıdır. Türkiye'de Telekomünikasyon sektöründe bulunan firmalar araştırma kapsamına dahil edilerek bu çerçevede veri toplanmıştır. Toplanan veriler ışığında sosyal sermayenin bilgi paylaşma tutumu üzerinde pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkili olduğu, sosyal sermayenin ayrıca motivasyon üzerinde pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkili olduğu ve motivasyonun da bilgi paylaşma tutumu üzerinde pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan veri analizi sonuçları; içsel motivasyon boyutlarından özgeciliğin sosyal sermayenin bilgi paylaşma tutumu üzerindeki etkisinde aracılık rolü üstlendiğini ve dışsal motivasyon boyutlarından karşılıklı fayda bekleme boyutunun da sosyal sermayenin bilgi paylaşma tutumu üzerindeki etkisinde aracılık rolü üstlendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It has been many studies on social capital, knowledge sharing attitude and motivation in Management and Organization literature, which is illustrated the importance of the concepts for organization. Hence, this thesis aims to research into the mediating role of motivation in the effect of social capital on knowledge sharing attitude. This thesis also aims whether there is a difference in social capital, knowledge sharing attitude and motivation, in terms of the employee's demographic characteristics. Based on the data collection from the firms in Telecommunication sector in Turkey, it is found that social capital has positive significant effect on knowledge sharing, social capital has also positive significant effect on motivation as well as motivation is positive significant effect on knowledge sharing. On the other hand, altruism, one of the internal motivation factor, is a partial mediator factor in the effect of social capital on knowledge sharing attitude. Reciprocity, an external motivation factor, is also partial mediator factor in the effect of social capital on knowledge sharing attitude.