İş değerleri perspektifinde yönetici- çalışan uyumu ve iş tatmini ile lider- üye etkileşimi üzerine Türk sağlık sektöründe bir araştırma
A research on the manager-employee congruence and job satisfaction from the work values perspective with the leader-member exchange in the Turkish health sector
  1. Tez No: 351580
  2. Yazar: MİNE AFACAN FINDIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş değerleri, iş tatmini, lider- üye etkileşimi, yönetici- çalışan iş değerleri uyumu, çalışanların algılamaları
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
Tez çalışmasında iş değerleri perspektifinde yönetici- çalışan uyumunun iştatmini ve lider- üye etkileşimi üzerinde var olabilecek etkileri incelenmektir. İşdeğerleri perspektifinde yönetici- çalışan uyumu inceleme konusu olduğundan,uyumun belirlenebilmesi ve araştırmaya yol gösterici olması sebebiyle önkoşul olarak yöneticilerin ve çalışanların iş değerleri ile çalışanların yöneticilerine ilişkin işdeğerleri algılamaları sonucunda ortaya çıkan değerler de belirlenmektedir. İki bölümlük kavramsal kısmının ardından çalışmanın son bölümünde, Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren Yardımcı Üreme Teknikleri (YÜT/ Tüpbebek) merkezlerinde sorgulanan ilişkilere yönelik bir araştırma yer almaktadır.Yardımcı Üreme Teknikleri (YÜT) merkezleri yönetici ve çalışanlarının iş değerlerinin belirlenmesinde Schwartz'ın (2001- PVQ) İş Değerleri Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Uygulanan açıklayıcı factor analizi sonucunda Schwartz'ın belirlemiş olduğu kendini geliştirmekendini aşma ve değişime açıklık- muhafazakarlık ana iş değerlerinin haricindehazcılık iş değerinin ayrı bir boyut olarak ortaya çıktığı belirlenmiştir. T testi sonuçlarına gore yöneticiler ve çalışanların kendini geliştirme ve değişime açıklık işdeğerleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.Çalışanların yöneticilerinin işdeğerlerine ilişkin algılamaları ile yöneticilerinde var olduğu tespit edilen değerlerin bir kısmında farklılıklar görülmüştür. Hiyerarşik regresyon analizleri, yönetici-çalışan iş değerleri uyumunun, lider- üye etkileşimini ve iş tatminini arttırdığını, lider- üye etkileşiminin yönetici- çalışan iş değerleri uyumu ile iş tatmini arasında kısmi aracılık etkisine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a possible effect of manager-employee congruence from the work values' perspective on job satisfaction and leader-member exchange have been investigated. Since manager-employee congruence from the work values' perspective is the topic of study, in order to determine the congruence that can possibly be a guide in the study, besides the vork values of the employees and managers, determining the perception of the employees on the work values of their managers is regarded as a prerequisite. Following the first two theoretical sections, last section of the study contains a research performed in order to analyze such relationships in the Assited Reproductive Techniques (ART) Centers in Turkey. Schwartz's Work Values Scale (2001-PVQ) was used in order to determine the work values of managers and employees in these ART Centers. As a result of the applied descriptive factor analysis, in addition to the fundamental work values of selfimprovement, surpass and openness to change of Schwartz's, hedonism was found to be emerged as a distinct work value dimension. According to T test results, a statistically significant differences were found between work values of managers and employees in the dimensions of self-improvement and openness to change. No significant differences were found between these two groups in terms of selfimprovement, conservativism and hedonism. Thus, first evidence of the probability of congruence between managers and their employees in terms of work values was obtained. Hierarchical regression analyses have shown that the presence of congruence in the work values of managers-employees improves leader-member exchange and job satisfaction and leader-member exchange has the main mediator effect between manager-employee work value congruence and job satisfaction