Avrupa Birliği Mülteci Hukukunda üye devletlerin iltica başvurusunu değerlendirme yetkisinin çerçevesi
The framework of the jurisdiction of member states on the examination of asylum applications in the European Union Refugee Law
  1. Tez No: 351586
  2. Yazar: YUSUF SİDAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Mülteci, İltica, Sığınma, Geri Kabul, Dublin, Frontex, European Union, Refugee, Asylum, Readmission, Dublin, Frontex
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çalışmamızda Avrupa Birliği Sığınma Hukuku'nun gelişimi, mülteci tanımı ve mülteci başvurusunu incelemekle sorumlu devletin tespitine ilişkin kriterler ve Birlik üyesi devletlerin mülteci hukuku konusundaki yetkisi incelenmiştir Çalışmamız Avrupa Birliği Dublin II Tüzüğü'nün ve uygulamasının incelenmesini kapsamaktadır. Bu inceleme sırasında, genel itibariyle“mülteci”nin kim olduğunun tespiti konusunda Nitelendirme Yönergesi hükümleri ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin rehber ilkeler yayınlarından ve mülteci başvurusunu incelemekle sorumlu Üye Devletin Tespiti konusunda Dublin II Tüzüğü'nden ve bu Tüzük'ün uygulamasında aksayan yönlerin tespiti bakımından AİHM ve AAD kararlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis the development of the European Union Asylum Law, the definition of the refugee and the criterias for determining the Member State responsible for examining an asylum application and the jurisdiction of the Member States about the refugee law have been examined. Our study involves the examination of Dublin II Regulation and its implementation. During this examination European Union Qualification Directive and the UNCHR's Guidelines publications have been taken into consideration for the determination of the“refugee”and Dublin II Regulation has been taken in to consideration for the determination of the Member State responsible for examining an application. And ECtHR and ECJ decisions taken into consideration for the examination of the problems arising from the Dublin II Regulation and its implementation.