Rus gerçekçiliği bağlamında İ.A. Gonçarov'un Oblomov adlı romanı
İ.A. Goncharov's novel Oblomov in concept of Russian realism
- Tez No: 351589
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Rus gerçekçiliği, Gonçarov, Oblomov
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Rus ve dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan İvan Aleksandroviç Gonçarov'un (1812-1891) Oblomov adlı romanı Rus gerçekçiliği bağlamında incelenmiştir. Rusya'da toprak köleliği düzeninin kaldırılmasına yönelik arayışların doruk noktasına ulaştığı 1849-1858 yılları arasında kaleme alınan Oblomov romanıyla Gonçarov, konuya ilişkin düşüncelerini en küçük ayrıntılar üzerinde titizlikle durarak nesnel bir bakış açısıyla ortaya koymuştur. Amacımız Rus gerçekçiliği üzerinden İvan Aleksandroviç Gonçarov'un Oblomov eserinde sergilediği sanatsal yaratıcılığını gözler önüne sermek ve ülkemizde az bilinen yazarın özgün roman ustalığını tanıtmaktır. Bununla birlikte bir edebiyat akımı olarak gerçekçiliğin üzerinde durularak akımın Batı ve Rus edebiyatındaki oluşumu, gelişim evreleri ve genel özellikleri anımsatılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, Oblomov novel of Ivan Alexandrovich Goncharov (1812-1891), a prominent writer in both Russian and World literature, is examined in the copcept of Russian realism. Goncharov, having written out his novel Oblomov in the years 1849-1858 when pursuits for suppressing land slavery reached their peak, put his thoughts forward about the issue with an objective point of view by dwelling on the smallest details meticulously.Our purpose on this thesis is to reveal the artistic creativity of Ivan Alexandrovich Goncharov in his novel Oblomov from the point of Russian realism and to introduce this underrecognized writer's mastery on novels to our country. Furthermore, by mentioning realism as a literary movement; its evolution, development stages and general features will be reminded. Keywords : Realism, Russian Realism, Goncharov, Oblomov