Vergi yargılamasında ilk inceleme
First examination in tax judgement law
- Tez No: 351590
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA EKMEKÇİ ÇALICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: idarî yargılama hukuku, vergi yargılaması hukuku, vergi yargısı, ilk inceleme, ön inceleme, ehliyet, görev ve yetki, idarî merci tecavüzü, dava açma süresi, dava dilekçesinin şekli ve içeriği, kesin ve yürütülmesi gereken işlem, Tax judgment law, administrative jurisdiction, tax jurisdiction, first examination, pre-examination, capacity of sue, jurisdiction, term of litigation, form of lawsuit petition, executive administrative act
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Vergi yargılaması hukukunda ilk inceleme, davanın ön şartları bakımından incelenmesidir. Yapılan incelemede ilk inceleme konularının eksikliği tespit edilirse, eksikliğin türüne göre bir karar verilecektir. Bu kararların türleri de kanunda belirlenmiştir. İlk inceleme üzerine verilecek karar bakımındanhâkime bir takdir yetkisi tanınmamaktadır. İlk inceleme ile yargılamadaki muhtemel gecikmelere ya da dilekçe üzerinde yapılacak bir inceleme ile tespit edilebilecek eksikliklere karşı pozisyon alma imkânı doğmaktadır. Bu faaliyet hem tarafların hem de mahkemenin yararınadır. Bu aşama yargılamanın daha ciddî ve düzenli olabilmesi bakımından önemli ve gereklidir. Hukukumuzda ilk inceleme benzeri kurumlar var olmuştur. Özellikle İdarî Yargı Reformu öncesi vergi yargısı ve idarî yargıda da buna benzer kurumların varlığı söz konusudur. Bunun yargılamaya fayda getirdiğini söylemek isabetli olacaktır. Ancak bu kurumun, değişen kanunlar ve oluşan içtihatlar neticesinde tekrar ele alınması gereken birtakım yönleri de yok değildir.
Özet (Çeviri)
First examination in tax judgment law is to analyzethe claim in terms of preconditions. If a lack of any preconditions is detected in the first examination, a decision will be made according to the type of preconditions lacking. Types of these decisions are also pre-determined in code. Here, there is not any discretion of judge. Against any potential delays in the procedure or absence of preconditions can be taken position by the first examination. Both parties and the court benefit from this examination. This stage is both important and necessary for the judgement to be more serious and systematic. There has been all along concepts like first examination in Turkish law. Especially before the reform of administrative judgment law, similar concepts in tax judgment law and administrative judgment law were already discussed. It will be accurate to say that the existence of these concepts is beneficial to the tax and administrative proceedings. However, it is necessary to analyze this concept again from various aspects in the lights of new provisions and court decisions.