Vergi davalarında ilk inceleme
First examination in tax cases
  1. Tez No: 958223
  2. Yazar: UĞUR ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ATEŞAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İlk inceleme, vergi davaları, görev, yetki, idari merci tecavüzü, ehliyet, kesin ve icrailik, süre aşımı, husumet, dilekçe ret, mahkemeye erişim hakkı, makul sürede yargılanma hakkı, First examination, tax cases, jurisdiction, authority, encroachment of administrative authority, capacity, becoming definite and executable, statute of limitations, hostility, decline of petition, right of access to court, right to be tried within a reasonable time
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 521
Özet
İlk inceleme idari yargıda açılan bütün davalarda uygulanan usuli bir kurumdur. Bütün idari davalarda ilk inceleme yapılırken aynı konulara bakılsa da mahiyet olarak vergi davaları diğer idari davalardan farklı olduğu için ilk incelemeye ilişkin ortaya çıkan sorunlar da farklılık arz edebilmektedir. Bu sorunlar genel olarak mevzuatın yetersizliği, yargı mercilerinin uygulamaları ile idarelerin özensiz işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Vergi davaları özelinde ilk incelemeye ilişkin uygulamadaki sorunların incelendiği ve bu sorunların çözümüne katkı sağlayacak bir çalışmaya ihtiyaç bulunmasından mütevellit işbu tez kaleme alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, öncelikle ilk inceleme çeşitli yönlerden incelenerek kurumun ne anlam ifade ettiği anlatılacaktır. Daha sonra ilk incelemenin idari davalarda uygulanabileceği dikkate alınarak idari dava türleri izah edilecektir. Son olarak hâkim tarafından ilk inceleme yapılırken kullanılan yargılama ilkeleri anlatılarak birinci bölüme son verilecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde,ilk incelemeye başlanılabilmesi için aranan usul şartları, vergi davalarında ilk inceleme konuları, istinaf ve temyiz kanun yolunda ön inceleme konuları, ilk inceleme ve ön inceleme üzerine verilen kararlar ile bu kararlara karşı başvurulabilecek kanun yolları anlatılacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise öncelikle vergi yargılamasında ilk inceleme üzerine verilen kararlardaki sorunsallar çözüm önerileriyle birlikte her konu için ayrı ayrı anlatılacaktır. Daha sonra ilk inceleme üzerine verilen kararların temel hak ve özgürlüklere etkisi anlatılarak çalışmaya son verilecektir.
Özet (Çeviri)
First examination is a procedural institution applied in all cases filed in administrative jurisdiction. Although the same issues are examined during the first examination in all administrative cases, since tax cases are different in nature from other administrative cases, the problems arising from the first examination may also differ. These problems generally stem from the inadequacy of the legislation, the practices of the judicial authorities and the careless actions of the administrations. This thesis has been written due to the need for a study that examines the problems in practice regarding the first examination in tax cases and contributes to the solution of these problems. In the first part of the study, firstly, the meaning of the institution will be explained by analyzing the first examination from various aspects. Then, the types of administrative cases will be explained, taking into account that the first examination may be applied in administrative cases. Finally, the first part will be concluded by explaining the judicial principles used by the judge during the first examination. In the second part of the study, the procedural requirements for to begin commencement of the first examination, the issues of first examination in tax cases, the issues of preliminary examination in the legal remedies of appeal and appeal, the decisions rendered upon the first examination and preliminary examination and the legal remedies that can be applied against these decisions will be explained. In the third part of the study, the problematic issues in the decisions rendered upon the first examination in tax proceedings will be explained separately for each subject together with the solution suggestions. Then, the impact of the decisions rendered upon the first examination on fundamental rights and freedoms will be explained and the study will be concluded.