Politik iş çevrimleri ve makro ekonomik değişkenler üzerindeki etkiler
Political business cycles and it's impacts on the macroeconomic variables
  1. Tez No: 351613
  2. Yazar: AYŞE ARI DERİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK HAKAN ONGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik İş Çevrimleri, Fırsatçı ve Partizan Modeller, Küreselleşme, Panel Veri Analizi, Dinamik Panel Veri Analizi, Political Business Cycle, Opportunist and Partisan Models, Globalisation, Panel Data Analysis, Dynamic Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Makro ekonomik göstergelerde gözlenen dalgalanmalar, ekonomik istikrarsızlığa işaret etmektedir. Bu sebeple söz konusu dalgalanmaların nedenlerinin belirlenmesi yatırımcılar ve ülke açısından önem taşımaktadır. İşsizlik, enflasyon ve büyüme gibi makro ekonomik değişkenlerde gözlenen dalgalanmaları açıklamaya yönelik yaklaşımlardan birisi de politik iş çevrimi teorileridir. Politika ve ekonomiyi birleştiren bu teorilere göre, siyasi partiler seçimleri tekrar kazanmak ya da kendi seçmen grubunu memnun edecek ideolojik politikalar uygulayabilmek amacıyla seçim öncesinde ekonomiye para ve maliye politikası araçlarıyla müdahale etmektedir. Son yıllarda ise küreselleşme süreciyle birlikte artan uluslararası bağımlılığın, iktidar partisinin çıkarları doğrultusunda ekonomiye müdahalesini kısıtladığı savunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı da küreselleşme sonrasında politik güdülerden kaynaklı iş çevrimlerinin geçerli olup olmadığını OECD ülkeleri için panel veri analizi kullanarak sorgulamaktır.
Özet (Çeviri)
The fluctiotions viewed in macroeconomic indicators indicate economic instability. Thus detemining the reasons of these fluctiotions is important for both the investors and the country. One of the approaches to explain these fluctuations in macroeconomic indicators such as unemployment, inflation and growth rate is the political bussiness cycle. According to this theory which connects the politics and economics, political parties intervene to the economy through the monetary and fiscal policy instruments with the aim of winning the elections again or implementing their ideolojical policies as pleasing their own supporter voters. But in recent years, it's indicated that the intervention of the incumbents to the economy have been restricted due to the increase of international dependency during the globalization process. The aim of this study is to investigate the validity of political business cycle theory after the globalization process, by employing panel data analysis for OECD countries.