Cemâl-i Halvetî'nin tasavvufî mesnevîleri (Metin-İnceleme)
Cemâl-i Halvetî of the mystic masnavis (Text-Review)
  1. Tez No: 351612
  2. Yazar: LEYLA ALPTEKİN SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Tasavvuf Edebiyatı, Halvetilik, XV. Yüzyıl, Cemâl-i Halveti, Tasavvufı Mesnevileri, Turkish Sufi Literature, Halvetilik, 15 Century, Cemâl-i Halveti, Mathnawi of Sufism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1105
Özet
Cemâl-i Halvetî, XV. yüzyıl Türk Tasavvuf edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Onun kaleme aldığı Cevâhirü'l-kulûb, Beyân-ı Çeng-nâme, Risâle-i Teşrîhiyye, Risâle-i Fakriyye ve Risâle-i Sûfîyye adlı beş mesnevîsi de döneminin tasavvufî mesnevîleri arasında mühim bir yer işgal etmektedir. Bu tez ile onun mesnevîlerinin metnini ortaya koymanın yanı sıra mesnevîlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Mutasavvıf şairleri ve onların eserlerini gün ışığına çıkarmak, tam ve doğru bir Türk tasavvuf edebiyatı tarihini ortaya koymak bakımından zorunludur. Bu tez, Cemâl-i Halvetî'nin hayatı ve eserleri ve Halvetiyye tarikatı hakkında bilgi vermenin yanında, Halvetî'nin XV. yüzyıl ve tarikatı içindeki yerini tespit etmeyi, adı geçen mesnevîlerin metnini ortaya koymayı, mesnevîleri şekil ve muhteva bakımından incelemeyi, mesnevîlerde yer alan tasavvufî kavramların Cemâl-i Halvetî'ye göre ne anlama geldiğine işaret etmeyi hedeflemiştir. Sonuçta bu tez ile Cemâl-i Halvetî'nin ve mesnevîlerinin kendi dönemi içindeki yerini araştıracak yeni çalışmalar için bir basamak oluşturulmaya, Türk Tasavvuf edebiyatı tarihine katkı yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cemâl-i Halvetî is an important figure of the Sufistic Turkish literature in the 15th century. He wrote five masnavis Cevâhirü'l-kulûb, Beyân-ı Çeng-nâme, Risâle-i Teşrîhiyye, Risâle-i Fakriyye and Risâle-i Sûfîyye that have an important place among the sufistic masnavis of his era. In this thesis, the aim is both to present his masnavis and examine them. In order to give a complete and accurate history of Sufistic Turkish literature, it is necessary to bring sufistic poets and their works into light. This thesis aims not only to present the life and works of Cemâl-i Halvetî and the sect of Halvetiyye but also to determine the place of Halvetî in the 15th century and in his sect, to present his masnavis that are mentioned above, to examine these masnavis in terms of content and form, and to point out the meanings of the sufistic concepts in these masnavis from the point of his view. In conclusion, with this thesis it is tried to contribute to Sufistic Turkish literature by paving the way for further studies which will be on the place of Cemâl-i Halvetî and his masnavis in his era.