İklim değişikliğinin kış turizmine etkisi
Impact of climate change on winter tourism
  1. Tez No: 351616
  2. Yazar: OSMAN CENK DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİYE ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Đklim Değişikliği, Küresel Isınma, Kış Turizmi, Kayak Merkezi, Kar Güvenirliği, Norveç-Slovakya-Türkiye, Climate Change, Global Warming, Winter Tourism, Ski Resort, Snow Reliability, Norway-Slovakia-Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 541
Özet
Çağımızda küresel ısınma şeklinde cereyan eden iklim değişikliği birçok fiziki ve beşeri etkiye neden olmakta, turizm endüstrisi de bu çalkantıdan payını almaktadır. Bu çalışma, kar mevcudiyetine bağımlılığı nedeniyle küresel ısınmadan ciddi hasar görebilecek kış turizmi sektörünü, daha yakın bir ölçekle; kayak merkezlerini mercek altına almıştır. Çalışmanın ilk bölümünde iklim değişikliğine yönelik kavram ve tanımlar açıklanmış ve bu doğa olayının turizmle ilişkisi ortaya konmuş, ikinci bölümde ise tüm yönleriyle kış turizmi iklim değişikliği konusundan bağımsız olarak ele alınmıştır. Bu iki ana unsurun açıklanmasını 74 ülkede 5000'i aşkın ve Türkiye'de 50 kayak merkezine yönelik iki ayrı döküm çalışması takip etmiş, Türkiye için bulgular ayrıca bir çevrimiçi etkileşimli haritaya aktarılmıştır. Çalışmanın son iki bölümünde başlıca kış turizmi destinasyonlarının küresel ısınma karşısındaki durumu incelenmiş, bu bağlamda yapılan yazın sayımı ile 30 ülkeyi kapsayan 300'den fazla akademik çalışma bölge ve ülkelere göre alt başlıklarda ve çevrimiçi bir jeo-bibliyografyada toplanmıştır. Burada üç ülke için gerçekleştirdiğimiz ampirik çalışmalardan Norveç'e yönelik incelemeler fiziki yönden görsel ve sayısal verilere dayalı doğal ve teknik kar güvenirliği analizlerini beşeri yönden ise işletmecilerin uyum sürecini inceleyen mülakatları, Slovakya'ya yönelik inceleme disiplinler arası bir bakış açısı ile başlıca bir kayak merkezine dair turizm ve iklim verilerinin ilişkisinin bir çoklu lineer regresyon analizi ile ortaya konmasını ve Türkiye'deki başlıca 12 kayak merkezine yönelik fiziki inceleme ise analojik bir yaklaşımla 1971-2000 iklim normalinden 2,4o C sapan 2009-2010 sezonunu mercek altına alarak donma seviyeleri üzerinden kar güvenirliklerinin tespitini içermiştir. Son bölümde kış turizminin küresel ısınmaya uyumu için takip edilmesi önerilen stratejilerin yorumlanmasıyla tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Climate change or contemporarily the global warming phenomenon has and will have impacts on many areas, with the tourism industry not one of the least vulnerable. The scope of this study is winter tourism, spatially the ski resort, whose dependency on the existence of snow turns it into a potential victim to global warming. The first part of the study explains the concepts and terminology about climate change by relating the phenomenon to the context of tourism, while the second part independently studies all aspects of winter tourism. The knowledge on these two main aspects is then followed by two inventory works on over 5000 ski resorts in 74 countries and 50 in Turkey. For the latter, the findings have also been pinned on an online interactive map. The last two parts of the study examine the global cases related to those ski resorts facing issues with climatic changes. As a mean, more than 300 scholarly publications covering 30 countries have been gathered under a literature census and published on an online geo-bibliography, including our empirical works on three countries; Norway, Slovakia and Turkey. Selected Norwegian ski resorts were analysed for their natural and technical snow reliability and further surveyed for supplier adaptation, a major Slovak ski resort was examined under an interdisciplinary approach in order to explore the relationship of tourism and climate data through a multiple linear regression analysis, and 12 major Turkish ski resorts were studied by taking the 2009-2010 season, which had deviated +2.4o C from the 1971-2000 normal, as an analogue for the future and measuring the ski area freezing levels for a detection of the snow reliability. The study has been concluded by a discussion on the adaptation strategies for the winter tourism stakeholders to adopt against the impacts of climate change.