İnternet kullanım alışkanlıkları kapsamında uzaktan yükseköğretim: İstanbul Üniversitesi örneği
Distance higher education within the scope of internet using habits: Case of İstanbul University
- Tez No: 351617
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Education and Training, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Öğretim, İletişim, İnternet, Eğlence, Bilgi İletişim Teknolojileri, Distance Education, Communication, Internet, Relaxation (Leisure), Information and Communication Technologies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
Öğrenme ve öğretme süreci, önemli bir iletişim sürecidir. Bu gerçekle yola çıkıldığında uzaktan öğretimin, esasında bir kitle iletişim ortamı da olan internet yoluyla yapılıyor olması, bu iletişim sürecine gösterilmesi gereken özeni daha da pekiştirmektedir. Kitle iletişim aracı olan internet yoluyla; kamera, mikrofon, çeşitli mesaj uygulamaları gibi iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen uzaktan öğretim sürecinde, iletişim sürecinin etkili işleyebilmesine yönelik gerekliliklerin göz ardı edilmesi, uygulamada olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Öğrencilerin pek çok amaç için kullandıkları internet ortamı, aynı zamanda onların sınıflarıdır da. Bu bakımdan öğrencilerin ortama olan uyumları ve genel internet kullanım alışkanlıkları, öğrenme süreçlerine de yansımaktadır.Uzaktan öğretim yöntemlerine bir iletişim süreci olarak yaklaşan bu tez kapsamında, İstanbul Üniversitesi Uzaktan Öğretim öğrencilerine, genel internet kullanım alışkanlıkları ile uzaktan öğretim kapsamındaki internet kullanımları ve dolayısıyla beklentileri arasındaki ilişkiyi saptamaya yönelik anket çalışması uygulanmıştır. Anket çalışması sonrasında, elde edilen verilerin geçerliliğini ölçmek ve hipotezleri derinlemesine değerlendirebilmek adına, farklı bölüm/program ve sınıflardan gönüllülük esasına göre rastgele seçilen 12 öğrenci ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Anket ve görüşme tekniğiyle öğrencilere sorulan sorular, internet ortamının bir kitle iletişim ortamı olması ve çok amaçlı kullanılıyor olması temel alınarak hazırlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, uzaktan öğretim öğrencilerinin, genel internet kullanım alışkanlıkları ile öğrencilik süreçlerindeki öğrenimleri amacıyla interneti kullanım alışkanlıkları arasında genellikle olumlu bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin, sosyal medya uygulamaları ve özellikle sosyal ağlar gibi etkileşimli iletişime dayalı en yeni internet uygulamalarına uyumlarının yüksek olduğu ve uzaktan öğrenim süreçlerinde de bu yöndeki beklentilerinin aynı oranda yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Learning and teaching processes are an important communication process. From the point of this reality, distance education is carried out via internet, which is also mass medium fundamentally; therefore this communication process needs to be cared much more. Distance education process via internet, which is mass media, has been carried out with communication tools such as camera, microphone, and several message practices. Ignoring some necessities for communication process to perform effectively may reveal negative results in practice. Internet medium used for many purposes by students is also their classrooms. In respect to this, student's adaptation to internet medium and their general internet using habits also reflect their learning process.Within the scope of this thesis, which has approached to the distance education methods as a communication process, a survey has been conveyed to the students at the University of Istanbul Distance Education Department in order to determine the relationship between their general internet using habits and their internet using within distance learning and accordingly their expectations. After the survey, a focus group interview has been conducted with 12 students who are selected randomly as a voluntary from different departments/programs and classes to measure the validity of the data obtained and to evaluate the hypothesis in depth. Questions asked to students within the survey and interview techniques have been prepared on the basis of internet medium being a mass medium and being used multi-purposes. As a result of the study, it has determined a positive relationship between general internet using habits of distance education students and their internet using habits during their learning within studentship processes. It is seen that students' adaptations are high to social media applications and especially to social networks which are the latest internet applications based on interactive communication. Students' expectations for the latest internet applications are also high in distance education process.