Kur'an'a göre hayvansal gıdalarda helallik ölçüleri
Lawfulness (being halal) criteria of animal source foods in the Qur'an
- Tez No: 351651
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Helal Gıda, Helallik Ölçüleri, Hayvansal Gıdalar, Jelâtin, Hayvan Kesimi, Kur'an'da Haramlar, Halal Food, Halal Criteria, Animal Source Foods, Gelatin, Animal Slaughtering, Prohibitions in the Quran
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Hayvansal gıdalardan hangilerinin helal, hangilerinin haram olduğu hususu asırlardır insanların zihnini meşgul eden önemli konuların başında yer almaktadır. Kur'an'da da bu konuya yer verilmiş, yiyecekler temiz ve pis olanlar diye ikiye ayrılmış; temiz olanlar helal, pis olanlar haram kılınmıştır. Haramlar; kesilmeden ölmüş hayvan, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah'tan başkasının adı anılarak kesilenler şeklinde açıklanmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber'den nakledilen bazı hadislerde birtakım hayvansal gıdaların yasaklandığı görülmektedir.“Kur'an'a Göre Hayvansal Gıdalarda Helallik Ölçüleri”adı verilen bu tezde işte bu konular incelenmiştir. Birinci bölümde helal gıda ile ilgili önemli kavramlar, ikinci bölümde önce Kur'an'da haram kılınan hayvansal gıdalar, ardından bazı hadislerde bulunan hayvansal gıda yasakları konusu incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise hayvan kesimi ve bununla ilgili güncel meselelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Which animal source foods are lawful or forbidden, is one of the key issues that occupy minds for centuries. This issue is explained in the Qur'an, and foods are divided into two groups: the clean (tayyib) and the foul (khabeeth). The clean foodstuffs have been made lawful and the foul ones have been forbidden. It is stated in the Qur'an that only four types of foodstuffs are prohibited: The meat from dead animals (ones that died naturally), drained blood, pork, and meat from animals dedicated to any other than Allah. Additionally, some animal source foods are prohibited by the practices of Prophet Muhammad (p.b.u.h). These issues are analyzed in this thesis called“Lawfulness (Being Halal) Criteria of Animal Source Foods in the Qur'an”. This thesis consists of three chapters. The first chapter of the thesis lists the important terms related to lawful (halal) foodstuff. The second chapter is about the foodstuff regarded as forbidden (haram) in the Qur'an and the practices of the Prophet (p.b.u.h.). The last one covers animal slaughtering and current problems related to it.