أثر النجاسة على المطعومات والمشروبات دراسة فقهية مقارنة
Pisliğin yiyecek ve içecekler üzerindeki etkisi, karşılaştırmalı bir fıkıh çalışması / The effect of al-najasah (impurity) on foodstuffs and drinks, a comparative jurisprudential study
  1. Tez No: 782431
  2. Yazar: MURTADHA KHALEEL KHALAF KHALAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Necâset, Tahâret, Yiyecek, İçecek, fiqh (jurisprudence), impurity, purity, foodstuffs, drinks
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada İslam fıkhına göre necasetin yiyecek ve içeceklere etkisi incelenmiştir. Araştırmada dört mezhebin konuya bakışı karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş, güncel bu mesele hususunda Kur'ân, sünnet ve diğer teşri kaynaklarına dayanarak tercih edilen görüşün tespitine çalışılmıştır. Yiyecek ve içecekler büyük küçük herkesin ihtiyaç hissettiği, bilinmesi gereken önemli bir konudur. Özellikle yiyecek ve içeceklerin çoğaldığı günümüzde bu konuyla ilgili hükümlerin bilinmesi önemlidir. Aynı şekilde mükelleflerin necaseti, sebeplerini ve konuyla ilgili diğer hususları bilmesi İslam dinin önemli meselelerinden biri olarak kabul edilir. Araştırmada nasların, yiyecek ve içeceklere necasetin tesiriyle ilgili diğer görüşlerin bulunması, analiz edilmesi, makasıdü'ş-şerîa ve günümüz asrının ruhuna uygun görüşün ortaya çıkarılmasında analitik tümevarım yöntemi kullanılmıştır. Araştırma neticesinde tespit edilen sonuçların önemlileri şunlardır: Haşereleri yemek örneğinde olduğu gibi İslâm'ın necis kabul ettiği her şey, insan fıtratına aykırıdır. Şeriat çoğunluğu dikkate almıştır. Bir şehrin sakinlerinin çoğunluğunun kestiği yeniliyorsa bu beldede ve oradan et ithal eden yerlerde asıl olan kesilen hayvanın etinin yemenin meşru olmasıdır. Aynı şekilde zorda kalmış kişinin insan nesli için çok kıymetli olan nefsi koruma gayesiyle haram olan şeylerden istifade etmesi de meşrudur. Zararlı olduğu kesin olarak ispatlanmadıkça, bazı hayvansal ve bitkisel katkı maddeleri katılmış gıda bileşiklerini de yemek caizdir. Domuz eti gibi haram olan hayvanın bir parçasının karıştığı bileşenler ise değişip dönüşümü kesinleşmediği müddetçe yenilmesi caiz değildir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the issue of“the effect of impurity on foodstuffs and drinks”in Islamic jurisprudence. It is a comparative jurisprudential study between the four schools of thought aims to the most correct statement of sayings in this contemporary issue, based on the texts of the Qur'an and Sunnah and other sources of legislation, The importance of this study comes from the fact that the issue of foodstuffs and drink is one of the common issues and needs to be known, especially in this time when these types of items have multiplied, and it is necessary to know the Islamic ruling on them, also, people's knowledge of the concept of impurity and the statement of its conditions and the matters related to it is an important matter of the true Islamic religion. The researcher followed the inductive and analytical approach when extrapolating texts and opinions related to the effect of impurity on foodstuffs and drinks in jurisprudential books, analyzing sayings and comparing them to reach the most correct opinion corresponding to the spirit of the age and the purposes of Islamic law. The most important conclusions of the study: Everything that the Sharia detests is repulsed by common sense, such as eating insects, for example. Likewise, considering the Lawgiver the rule of the majority, so if most of the residents of a city are among those whose meat is permissible, then the basic principle is that it is permissible to eat their meat and meat imported from their country, also, it is permissible for the one who is compelled to eat what is forbidden in the interest of selfpreservation, taking precedence over everything else. It is also permissible to eat foodstuffs compounds to which some animal and vegetable additives are added, unless it is absolutely proven that they are harmful, as for those that contain a prohibited animal origin, such as pork, then it is not permissible to eat it except in the case of its transformation and change.