Pygmalıon etkisi kapsamında yönetici beklentilerinin astlar tarafından algılanmasının astların performansı üzerindeki etkileri ve bir araştırma
The effects of subordinates perception about manager expectations on subordinates performance in the context of Pygmalion effect and a research
  1. Tez No: 351693
  2. Yazar: DİDEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pygmalion Etkisi, Galatea Etkisi, Golem Etkisi, Kendini Gerçekleştiren Kehanet, yönetici beklentileri, astın algısı, performans, Pygmalion Effect, Galatea Effect, Golem Effect, Self-Fulfilling Prophecy, manager expectations, subordinates perception, performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, Pygmalion etkisi kapsamında yöneticinin beklentilerinin astlar tarafından algılamasının, astların performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada, ilk olarak yöneticinin beklentisinin, astın performasını nasıl etkilediği; sonrasında astın yöneticinin beklentileri algılamasının astın performansını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Daha sonra yöneticinin beklentisinin ve astın algısının bir arada, astın performansını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Çalışmanın amacı kapsamında, araştırma bölümünde, sektör ayrımı gözetmeksizin, araştırma kapsamına dahil olan Türkiye?deki işletmelerde Pygmalion etkisi incelenmiştir. İşletmelerde çalışanlara doğrudan ulaşılmış; anket formu, bir yönetici ve o yöneticiye bağlı en az 2 çalışanın olduğu çalışma gruplarına uygulanmıştır. Sonuçta 63 yönetici ve bu yöneticilere bağlı 130 asttan oluşan çalışma gruplarına anket uygulanmıştır. Bu çalışmanın literatüre kuramsal ve uygulamada katkısı bulunmaktadır. Çalışmanın kuramsal katkısı, yöneticilerin beklentilerinin astlarının performansına etkisinin, daha önce kullanılmamış bütüncül bir modelde incelenmesi olacaktır. Ayrıca Pygmalion Ölçeği adı verilen bir ölçek geliştirilmiştir. Çalışmanın uygulamaya katkısı ise, Türkiye?de işletmelerde Pygmalion etkisinin ilk defa test edilecek olması ve ayrıca seçilen araştırma yöntemi ile, literatürde işletmelerde yapılan Pygmalion çalışmalarındaki ?aldatıcı yön? adı verilen zorluğun aşılmış olmasıdır. Pygmalion deneyimlerinde araştırmacılar, yöneticilere astlarının nitelikleri hakkında yalan söylemektedir. Bu çalışmada ise, yöneticilere astları hakkında bir bilgilendirme yapılmayacak, yaratılan deneysel ortamda değil ?gerçek hayatta? araştırma yapılacaktır. Bununla birlikte, astın performans skorları, gerçek performans verilerine dayanmaktadır. Araştırma sonuçları, yöneticinin astı hakkındaki beklentilerinin astın performansını etkilediğini; bununla birlikte astın yöneticinin beklentilerini algılamasının da, astın performansını etkilediğini göstermektedir. Yapılan analizlerin sonuçları, astın algısının, yöneticinin beklentisi ve performans ilişkisinde kısmi aracılık rolü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of subordinates perception about manager expectations on subordinates performance in the context of Pygmalion effect. First the effects of manager expectations on subordinates performance, and then the effects of subordinates perception about manager expectations on subordinates performance are investigated. After that the effects of both manager expectations and subordinates perception on subordinates performance are investigated. In the context of study aim, Pygmalion effect is investigated in companies that are involved the research in Turkey. We communicate with personnel directly; 63 managers and 130 subordinates?s answers included in this research. This study has theoretical and practical contributions to the literature. This study?s theoretical contribution is examination of effects of manager expectations on subordinates performance in a comprehensive model. We create a new scale which is named as Pygmalion Scale. The practical contribution of this study is, Pygmalion effect is investigated for the first-time in the companies in Turkey. However, In Pygmalion experiments, researchers essentially lie to the manager about the quality of the subordinates. This is named as deceptive aspect. In this research, no false information is given to the managers and research is completed in the real life. Also, subordinates performance scores based on real performance scores that are given by managers. According to the results of the research, both managers expectations and subordinates perception effect subordinates performance. However, analysis results indicate that subordinates perception is partial mediator in the relationship between manager expectations and subordinates performance.