Obez kadınlarda benlik saygısının beden imgesi üzerindeki etkisinde biçimleyici değişkenlerin incelenmesi
Analysis of moderator variables on the effect of self esteem on the body image in obese women
- Tez No: 351827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, benlik saygısı, beden imgesi, sosyokültürel tutumlar, sosyal destek, BKĠ, Obesity, self-esteem, body image, socicultural attitudes, social support, BMI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Obezite günümüzde prevalansı artan önemli bir sağlık sorunudur. Obez bireylerin en önemli problemleri arasında beden imgesi memnuniyetsizliği ve düşük benlik saygısı sayılabilir. Bu çalışmanın amacı obezitesi olan kadınlarda benlik saygısı ile beden imgesi arasındaki ilişkide sosyokültürel tutumlar, sosyal destek, beden kitle indeksi (BKİ) ve eğitimin etkisini görmektir. Çalışmanın örneklemi beden kitle indeksi 30 ve üzeri olan 150 obez kadın katılımcıdan oluşmuştur. Regresyon analizi, biçimleyici (moderator) regresyon analizi ve simple slope analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda obez kadınlarda düşük benlik saygısı beden memnuniyetsizliği ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, obez kadınlarda benlik saygısı ile beden imgesi arasındaki ilişkide sosyokültürel tutumlar, BKİ ve eğitimin anlamlı bir biçimleyici etkisi olduğu bulgulanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulguların obez kadınların benlik saygılarının yükseltilmesi ve beden memnuniyetlerinin arttırılması konusundaki literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The prevalence of obesity has increased recently. Body image dissatisfaction and low self-esteem can be considered among the major problems of obese individuals. The purpose of this study is to investigate the effects of sociocultural attitudes, social support, body mass index (BMI) and education on the relationship between self-esteem and body image of women with obesity. The sample of the study is comprised of 150 women who have BMI of 30 or more. Regression analysis and simple slope analysis are used. The results indicate that there is a relationship between low self-esteem and body dissatisfaction in obese women. Furthermore, it is evidenced that sociocultural attitudes, BMI and education have a moderator effect on the relationship between self-esteem and body image. It is expected that the findings of this study will contribute to the literature about improving self-esteem and body satisfaction.