Kurumlar vergisinde transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı
Distribution of disguised profit through transfer pricing in corporate tax
  1. Tez No: 351831
  2. Yazar: NURİYE EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SONSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi, Transfer Fiyatlandırması, Örtülü Kazanç, Corporate Tax, Transfer Pricing, Covered Earnings
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Transfer fiyatlandırması, globalleşme olgusuyla beraber sürekli olarak artan ve ülkeler arasındaki ticaret miktarının artması neticesinde, uluslararası vergi literatürünün en önemli tartışma konularından biri olmuştur. Türk vergi mevzuatına 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile“transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı”başlığı çerçevesinde, transfer fiyatlandırması manipülasyonlarını önleme maksadını taşıyan bir vergi güvenlik müessesesi olarak devreye girmiştir. Bu çalışmada, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve OECD normları kapsamında transfer fiyatlandırması konuları incelenecektir. Araştırma sonucunda mevcut olan transfer fiyatlandırması düzenlemeleriyle beraber Türk vergi sisteminin uluslararası düzenlemeler kapsamında çağdaş bir yapıya kavuştuğu neticesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Transfer pricing regulations has arisen as one of the important issues within international tax arena together with the increasing globalization and volume of trade among countries. Transfer pricing regulations have recently been embedded into Turkish Corporate Tax Law (No: 5520) as one of the anti-avoidance rules in order to tackle the disguised/manipulated cross-border profit distributions. This study analyses the current transfer pricing regulations within the light of Turkish Corporate Tax Law (No: 5520) and OECD norms. The study concludes that the current transfer pricing regulations enabled Turkish tax system to become in line with the contemporary international regulations.