Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile okul müdürlerinin kullandıkları örgütsel güç kaynakları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of relation between teacher's organizational commitment level and principals's power sources
  1. Tez No: 351835
  2. Yazar: MUHAMMED CÖMERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, örgütsel güç kaynakları, öğretmen, okul müdürü, Organizational commitment, organizational power sources, teacher, principal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile okul müdürlerinin kullandıkları örgütsel güç kaynakları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş ilinin merkez ilçesinde ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenler, örneklemi ise bu okullarda görev yapan 244 sınıf ve 254'ü branş öğretmeni toplam 498 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama modeli ve korelasyonel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmada Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Örgütsel Güç Kaynakları Ölçeği anketleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde; frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmış, okul türü, branş durumu, kıdem, cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerinde katılımcıların görüşlerinin ortalamalarına, standart sapmalarına gruplar arasında ilişkisel durumlarına bakılmıştır. Bu ilişkide iki gruba sahip olan (cinsiyet ve branş) değişkenlerde t-testi, ikiden fazla grubu olan değişkenlerde ise Tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi yapılmıştır. Bu istatistiki işlemler madde boyutunda ele alınarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile okul müdürlerinin kullandıkları örgütsel güç kaynakları arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin cinsiyet, branş, eğitim durumu, okultürü ve hizmet yılı değişkenlerine göre farklılaştığı aynı şekilde örgütsel güç kaynaklarının cinsiyet, branş, eğitim durumu, okul türü ve hizmet yılı değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile okul müdürlerinin kullandıkları örgütsel güç kaynakları arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmış. Regresyon analizi sonucunda okul müdürlerinin kullandıkları örgütsel güç kaynaklarının öğretmenlerin örgütsel bağlılığını anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmenin yapılması, okullarda kıdemli öğretmenlerin yeni atanmış öğretmenlere rehberlik yapması, okul müdürlerine eğitim yönetimi ve okul yönetimi konularında hizmet içi eğitim verilmesi, öğretmenlerin örgütsel bağlılığını artırmaya yönelik yönetici güç kaynaklarının kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, relationship between organizational commitment of teachers and organizational power sources that principals use are examined. This research's universe is teachers of primary and secondary schools in the town of Kahramanmaraş named“Merkez”, sampling is 498 teachers, 244 of them are class teachers and 254 of them are branch teachers.Relational screening and coorelation research pattern are used in this study and the questinaire of organizational commitment scale and the questinare of organizational power sources scale are applied. Data that obtained from questinaires are statistically analyzed;frequency and percentage calculations are applied and then standart deviation, averages of participant's opinions and correlation between groups are examined in school type, branch, seniority, gender and educational status parameters. In this correlation, t-test apllied for the parameters that has two groups(gender, branch) and one-way analysis of variance and Tukey test are applied for the parameters that has more than two groups.This statistical datas are considered and analyzed substantially . To analyse relation between teacher's organizational commitment level and principal's organizational power sources correlation and regression analysis are made. As a result of this study, teacher's organizational commitment level differs according to gender, branch, education level, school type and seniority parameters, same differentitation is observed when organizational power sourcesare analyzed.It is achieved that teacher's organizational commitment and principal's organizational power sources has a low level, positive and meaningful correlation. According to regression analysis results, principal's organizational power sources may predict teacher's organizational commitment meaningfully. Making improvements in teachers' personal rights, guiding teachers who were newly appointed by senior teachers in the same schools, providing in-service education to managers about how to manage education and school, using managers' power sources to increase teachers' organizational commitment have been recommended.