Yeni 2H-1-benzopiran-2-on türevi sepet ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of novel ball-type phthalocyanines substituted 2H-1-benzopyran-2-one derivatives
  1. Tez No: 351902
  2. Yazar: ÖZCAN AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sepet tipi ftalosiyaninler, Metalli ftalosiyaninler, Ball-type phthalocyanines ? Metallo phthalocyanines
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
YENİ 2H-1-BENZOPİRAN-2-ON TÜREVİ SEPET FTALOSİYANİN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Ftalosiyaninler (Pc) ilk yayınlandıklarından bu yana 100 yıllık tarihi olan benzersiz sentetik çok halkalılardır ve teknolojinin bir çok alanında artan ilgi odağıdır. Buna rağmen, sepet-tipi ftalosiyaninler, bileşiklerin yeni bir sınıfı olarak, çok kısa bir süre önce yayınlandı ve literatürde oldukça nadirdir. Ama teknolojinin çeşitli alanlarında uygulanacağa benzemektedir. Bu incelemede, hem sepet-tipi Pc'nin yapılarının sentezi ve özelliklerinin belirlenmesi hem de onların ölçüm tekniklerinin bazıları için uygulanan metotlar ele alınmaktadır. Ek olarak, daha önce çalışılmış bu yeni sınıf Pc'lerin nonlineer optik özellikleri ile elektriksel ve gaz duyarlılık özelliklerinin araştırma sonuçları da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Phthlocyanines (Pcs) are unique synthetic macrocycles with a long history of 100 years from their first publications and of growing interest in many fields of technology. Nevertheless, ball-type Pcs, as a new class of compounds, were first published only recently and are rather rare in the literature. But they promise applications in several fields of technology. In present review, the methods applied for the synthesis and characterization of the structures of ball-type Pcs, as well as also some of their measurement techniques, are considered. In addition, the results of the investigations into the nonlinear optical, electrical, and gas-sensing properties of these new class of Pcs are also given.