Çatak Çayı'nda yetişen kırmızı benekli alabalık ile tesislerde yetiştirilen bazı alabalık türlerinin eser element ve ağır metal düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of trace element and heavy metal levels of some trout species grown on farms with red spotted trout in Catak River
  1. Tez No: 509557
  2. Yazar: EMİN SAĞLAMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ÇİLİNGİR YELTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eser elementler, Makro elementler Oncorhynchus mykiss, Salmo trutta macrostigma, Toksik elementler, Macro elements, Oncorhynchus mykiss, Salmo trutta macrostigma Toxic elements, Trace elements
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
insan nüfusunun artması ve ekonomik ve teknolojik gelişmeler dünya çapında su kalitesinde önemli ölçüde bozulmalara yol açmıştır. Bu nedenle, suda yaşayan canlıların, özellikle de yaygın olarak tüketilen balık türlerinde toksik metal konsantrasyonlarının belirlenmesi önemlidir. Bu amaçla yaptığımız çalışmada örnekleme için bölgemizde serin sularından dolayı alabalık üretiminde önemli bir yeri olan Çatak nehrinde doğal olarak yetişen Salmo trutta macrostigma ve Oncorhynchus mykiss balıkları ile Çatak ilçesindeki alabalık üretim çiftliğinden yetiştirilen Salmo trutta macrostigma ve Oncorhynchus mykiss balıkları kullanılmıştır. Bu balıkların kalp, kas, karaciğer, böbrek, solungaç, gonad, beyin ve bağırsak dokularındaki (Be, B, Al, Ti, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn, Mo, Cd, Ba, Pb, Na, Mg, Si, K, Ca, Fe, As, Se ve Sb) element düzeyleri ICP-OES cihazı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları toksik elementler (Be, Cd, Pb, Al, Ba ve Ti), eser elementler (Fe, Zn, Cu, Mn, Co, Ni, Cr, B, Si ve Mo) ve makro elementler (Ca, Mg, K ve Na) şeklinde gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucuna göre ise her iki balık türünde de doğal ortamda yetişenlerin element düzeylerinin çiftlikte yetiştirilenlere göre genellikle daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in human population along with economic and technological developments has led to significant degrees of deterioration in water quality globally. As a result, it is important to determine the toxic metal concentrations in organisms living in water, especially in commonly consumed fish species. With this aim, due to the shallow water in our region we chose the important trout production location of Çatak River for sampling in our study, with natural Salmo trutta macrostigma and Oncorhynchus mykiss from the river and Salmo trutta macrostigma and Oncorhynchus mykiss bred in a trout production facility in Çatak district used. These fish had element levels (Be, B, Al, Ti, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn, Mo, Cd, Ba, Pb, Na, Mg, Si, K, Ca, Fe, As, Se and Sb) measured in heart, muscle, liver, kidney, gills, gonads, brain and intestinal tissue using an ICP-OES device. The results of the study are grouped as toxic elements (Be, Cd, Pb, Al, Ba and Ti), trace elements (Fe, Zn, Cu, Mn, Co, Ni, Cr, B, Si and Mo) and macro elements (Ca, Mg, K and Na) for assessment. According to the results of this assessment, for both fish species those raised in a natural environment were generally observed to have higher element levels compared to fish bred in farms.