A supplier selection model for designing framework agreements in relief chain
İnsani yardım tedarik zincirinde çerçeve anlaşmaları tasarımı için tedarikçi seçimi modeli
  1. Tez No: 352028
  2. Yazar: DENİZ AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU BALÇIK (KOYUNCU)
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yardımı, satın alma, iki aşamalı rassal programlama, çerçeve anlaşmaları, tedarik zinciri anlaşmaları, Disaster relief, procurement, two-stage stochastic programming, framework agreements, supply chain contracts
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Afet olduktan sonra, afetten etkilenen insanlar için afet yardım operasyonları gerçekleştirilir. Doğal afetler sonrası, hayati kaynaklar genellikle istenilen miktarda veya fiyatta bulunmayabilir. Bu nedenle, satın alma, afet yardım operasyonları için önemli bir faaliyettir. Yardım kuruluşları, yardım zincirini yönetirken çeşitli satın alma kararlarıyla karşılaşırlar. Afet yardımında hızlılık önemli olduğundan, verimli bir satın alma metodu planlamak, yardım kuruluşları için önemlidir. Bu tezde, çerçeve anlaşmalarına odaklandık. Çerçeve anlaşmaları, yardım malzemelerinin bulunurluğunu garantilerken, hızlı bir satın almayı sağlar. Afet yardım operasyonlarındaki karmaşıklar ve afetlerin oluşumuyla ilgili belirsizlikler, yardım kuruluşları için etkili bir çerçeve anlaşması planlamayı zorlaştırır. Biz bu çalışmada, yardım zincirinde ve geleneksel tedarik zincirinde uygulanan anlaşmaların özelliklerini inceleyerek, çerçeve anlaşmasının bir çeşidi olabilecek tedarik anlaşmalarının yardım zincirine uygunluğunu inceledik. Miktarı esnek tutan bir anlaşmayı seçerek, bir yardım organizasyonu için bazı sözleşme şartlarının tasarlanması ve tedarikçilerin seçilmesi için iki aşamalı bir rassal programlama modeli geliştirdik. Önerdiğimiz modelin uygulanabilirliğini göstermek için örnek bir vaka çalışması geliştirip, çeşitli verilerin çözümler üzerinde etkisini test ettik.
Özet (Çeviri)
When a disaster occurs, disaster relief operations are undertaken immediately to help people affected by disasters. However, in the aftermath of natural disasters, relief supplies that are critical for survival may not be readily available in the desired amounts or prices. Hence, procurement is an important function for disaster relief operations. Relief organizations face with several procurement decisions in managing the relief chain. Since quick response is critical in disaster relief, designing efficient procurement methods are important for relief organizations. In this thesis, we focus on framework agreements, which allow relief organizations to guarantee availability and fast procurement of relief supplies. Given the complexities of the disaster relief operations and uncertainties regarding the occurrence of disasters, designing effective framework agreements can be difficult for relief organizations. In our study, we examine the characteristics of the contracts that are applied in relief chains and traditional supply chains, and explore the applicability of supply chain contracts as framework agreements in relief chains. We choose a quantity flexibility contract and develop a two-stage stochastic programming model that selects suppliers to an agreement and determines some contract terms for the relief organization. We develop a case study to illustrate the implementation of the proposed model and test the effects of various parameters on solutions.