1,3- ve 1,5-siklooktadien'den çıkarak aminosiklooktantriol ve türevlerinin sentezi
Syntheses of aminocyclooctanetriol and their derivatives starting from 1,3- and 1,5-cyclooctadiene
- Tez No: 352125
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SALAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Siklitol, aminosiklitol, aminosiklooktantriol, halosiklitol, azidoalkol, epoksisiklitol, endoperoksit, Cyclitol, aminocyclitol, aminocyclooctanetriol, halocyclitol, azidoalcahol epoxycyclitol, endoperoxide
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
cis,cis-1,3-Siklooktandienin fotooksijenasyonunu müteakip m-CPBA epoksidasyonuyla oluşan epoksiperoksitin hidrojenasyonu sonucu anahtar bileşik epoksidiol elde edildi. Epoksidiol'ün çeşitli kimyasal reaksiyonları ile hedeflenen (1,2,4/3)-3-aminosiklooktan-1,2,4-triol, (1,2,4/3)-3-bromosiklooktan-1,2,4-triol ve (1,2,3,4)-siklooktantetrol stereospesifik olarak sentezlendi. Çalışmanın ikinci kısmında, 1,3-siklooktadien'in m-CPBA ve akabinde NaN3 ile reaksiyonuyla ilgili azidoalkol elde edildi. Azidoalkolün epoksidasyonuyla oluşan anahtar bileşik azidoalkolepoksitin çeşitli kimyasal transformasyonları sonucu epoksi-2-aminosiklooktanol, (1,3,6/2)-2-aminosiklooktan-1,3,6-triol, (1,3/2,4)-2-amino-4-klorosiklooktan-1,3-diol ve düzenlenme ürünü amino-eter yüksek verimlerle sentezlendi. Çalışmanın üçüncü kısmında ise, 1,5-siklooktadienin epoksidasyonunun ardından NaN3 ile reaksiyonuyla ilgili azidoalkol elde edildi. Azidoalkolün MsCl ile mezilasyonu sonucu anahtar bileşik diazid sentezlendi. Diazidin OsO4/NMO oksidasyonu sonucu (1,2/5,6)-5,6-diaminosiklooktan-1,2-diol, yine diazidin m-CPBA ile epoksidasyonu ve ardından oluşan epoksitin asidik hidroliziyle de (2,5,6/1)-5,6-diaminosiklooktan-1,2-diol tek ürün olarak elde edildi.
Özet (Çeviri)
Photooxygenation of cis,cis-1,3-cyclooctadiene followed by epoxydation of m-chloroperbenzoic acid (m-CPBA) gave epoxydiol, the key compound. The target molecules, (1,2,4/3)-3-aminocyclooctane-1,2,4-triol, (1,2,4/3)-3-bromocyclooctane-1,2,4-triol and (1,2,3,4)-cyclooctanetetraol, were stereospecifically synthesized by various chemical reactions of epoxydiol. In the second part of study, the corresponding azidoalcohol was obtained by the reaction of 1,3-cyclooctadiene with m-CPBA and then NaN3. Epoxy-2-aminocyclooctanol, (1,3,6/2)-2-aminocyclooctane-1,3,6-triol, (1,3/2,4)-2-amino-4-chlorocyclooctane-1,3-diol and rearrangement product amino-ether were synthesized by high yields via various chemical transformation of azidoalcohol epoxide which is formed by epoxidation of azidoalcohol. In the third part of study, the azidoalcohol was obtained by epoxidation of 1,5-cyclooctadiene and then its following reaction with NaN3. The key diazide compound was synthesized by mesylation of the azidoalcohol with MsCl. (1,2/5,6)-5,6-Diaminocyclooctane-1,2-diol was afforded by OsO4/NMO oxidation of the diazide and (2,5,6/1)-5,6-diaminocyclooctane-1,2-diol was obtained as single product by epoxydation of the diazide with m-CPBA and the following acid-catalyzed hydrolysis of as synthesized epoxide.