Karayollarındaki işaret levhalarının imalatında kompozit malzeme kullanımı
Using composite materials in manufacturing process of road post on highways
  1. Tez No: 352171
  2. Yazar: YUSUF ERBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik levha ve direkleri, Kompozit malzeme, Gerilme analizi, Sonlu elemanlar yöntemi, Traffic signs and poles, composite materials, Stress analysis, Finite element method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Karayollarında kullanılan Yatay ve düşey işaretlemeler, yol çevresinin genel özelliklerini, gerekli ikaz ve mesajları yolu kullananlara aktarırlar. İkaz mahiyetindeki trafik işaret levhaları yolda, yaklaşan tehlikeyi önceden belirterek yolu kullananların daha tehlikeyi görmeden gerekli tedbirleri almalarına yardımcı olur. Trafiğin düzenlenmesi için kullanılan işaretler ile trafiğin düzenli ve güvenli biçimde seyri sağlamaktadır. Bu işaret levhaları ve bunları taşıyan direkler genellikle çelik veya alüminyum gibi metallerden yapılmaktadır. Ancak kompozit teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kompozit malzeme kullanımı söz konusu olabilmektedir. Bu çalışmada kompozit malzemeden üretilmiş trafik direk ve levhalarının alüminyum ve çelikten üretilmiş olan trafik direk ve levhalarıyla mukayesesi için modelleme yapılarak seçilen malzemelerde oluşan gerilmeler hesaplanmış ve karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Horizontal and vertical traffic signs used on the highways that tell road users general features of the road environment, necessary warning and messages. The road users are helped to take measure by warning traffic sing posts before pressing danger and without seeing the danger. The traffic posts used for traffic regulation provide that the traffic progresses regularly and safely. The posts and traffic sings are usually made from metal like steel and aluminum. However the way to development of composite technology, composite materials shall be used. In this work, modelling is studied to compare traffic post and sings made from composite material with made from metal material such as steel and aluminum. Tensions on the choosen materials calculated and studied with comparison.